скрити астероиди около Венера

НАСА откри пръстен от прах около Меркурий и Венера – доказателство за скрити астероиди

Прахът в повечето случаи не е интересен. За астрономите обаче той може да е истинска златна мина. Космическият прах дава информация за дългосрочни циклични процеси във Вселената, за отдалечени обекти и не на последно място – за скрити астероиди. Той играе роля и при образуването на звезди и планети.

Важни нови открития

В два нови доклада на НАСА се разглежда прахът около Меркурий и Венера. Двамата изследователи Гилермо Стенборг и Ръсел Хауърд разгледаха снимки, изпратени от STEREO (спътник на НАСА), с цел да открият прах около Слънцето. Целта на това проучване бе да се установи каква ще бъде средата при седемгодишното пътуване на Parker Solar Probe, чиято мисия е да вземе проби от слънчевата корона.

Опитвайки се да идентифицират зони без прах на снимките, учените забелязват, че някои прахови зони са по-ярки от други. По-конкретно, в орбитата на Меркурий се е образувал пръстен с около 5%  по-ярък прах. Смята се, че Меркурий е твърде малък и прекалено близо до Слънцето, за да привлече този прах.

Що се отнася до Венера – прахът около нея свидетелсва за скрити астероиди, които преди не са били забелязани от учените. Пръстенът около нея е подобен на този около Земята*. Все още не е установен произходът на тези астероиди.

Значение на откритията

Астрономите предполагат, че една малка група от астероиди в дясната резонансна орбита на Венера би могла да оцелее от образуването на Слънчевата система до наши дни, като посява орбитата на Венера с облак прах от същите първични елементи, които формират и Слънчевата система.

Теоретично има малка вероятност тези астероиди да са образувани в резултат на планетарни сблъсъци. Всеки материал, изхвърлен в Космоса, чрез катастрофално събитие, щеше да падне на Венера или да бъде изтеглен от Слънцето. В допълнение – дебелата атмосфера на Венера трудно пропуска входящи или изходящи отломки.

*Знаете ли, че 5% от астероидите паднали на Земята, са от един и същи източник, а именно астероида Веста? Официално Веста е обявен за „малка планета“, намираща се на около 188 млн. км от Земята.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Яна Гарабитова