Софийска нощ на игрите

Задава се първата Софийска нощ на игрите – вижте какво ви очаква

Първото издание на Sofia Game Night или Софийска нощ на игрите ще се проведе на 3 ноември в София, като началото е в 18:00 ч., а краят – отворен. Technology.bg е медиен партньор на събитието.

Над 20 локации ще отворят врати с интригуваща програма, посветена на игрите в цялото им разнообразие. Събитието, което се организира от Гьоте-институт България и Game Dev Summit, ще предложи: изложби и изложения, лекции, работилници, cosplay състезание, турнири и артистични изпълнения, както и специална програма за най-малките посетители на Нощта на игрите.

Видео игри

България е един от най-бързо развиващите се хъбове за game develоping в региона. Само в София има над 50 компании, които се занимават с компютърни игри. Освен професионалната аудитория от гейминг компании, разработчици и играчи, публиката за игри расте все повече и включва геймъри от най-различни поколения. Sofia Game Night е за всички тях, но не само – събитието се обръща и към широката аудитория, която дори не подозира за необятния свят на игрите.

Един от специалните акценти в програмата на Софийската нощ на игрите е второто издание на изложението „Games Made in BG, което ще се проведе в Гьоте-институт (ул. „Будапеща“ 1). В него ще бъдат включени повече от 20 разработчици и създатели на видео и настолни игри от България. Посетителите ще могат да играят и на някои от най-интересните проекти, създадени в рамките на Sofia Game Jam и Hardcore Game Jam, част от световната инициатива за създаване на игри – Game Jam.

Гьоте-институт ще бъде и мястото за друго специално събитие от програмата на Нощта – музикалния лайв сет Vague Voices. Експерименталният музикален пърформанс на Стефан Бъчваров и Ангел Симитчиев е вдъхновен от музиката и звуците в ранните видео и аркадни игри от 90-те до днес.

Друг акцент в програмата на Sofia Game Night e интерактивната изложба „Игри и политика“ на Гьоте-институт в сътрудничество с ZKM I Център за изкуство и медии, Карлсруе. Тя ще бъде представена в Галерия Credo Bonum (ул. „Славянска“ 3) между 2 -22 ноември 2018 г.  В изложбата са включени 18 видео игри, които могат да се играят на място.

Програмата на Sofia Game Night, насочена към видео игри, продължава в бар „Петък“ с турнир по FIFA 19, организиран от ESL и с подкрепата на Ozone.bg. Веднага след турнира започва standup комедийно шоу на Inside joke Stand Up Comedy на тема компютърни игри и живота на геймърите.

Бар FlipFlop пък ще даде възможност да се докоснем до олд скуул игри на ретро компютри с дисково флопи, защото, както добре знаем, „Геймингът не е от вчера”. В Chucky’s Coffee & Ride пък ще можем да видим филма „Free to play“, проследяващ живота на 3-ма професионални геймъри. В Play Hub: Next Level ще изследваме света на виртуалната реалност с последно поколение VR очила.

Настолни игри

В последните години София е не просто един от центровете на индустрията за компютърни игри в региона, но има и все по-активна и вълнуваща сцена за настолни и „офлайн“ игри. В столицата вече има десетки клубове за игри и стаи-загадки, много от които ще се включат и в Софийската нощ на игрите на 3 ноември.

Клубовете „Другият замък“, „DaПлейс“, „Mulligan Board Games Club“, „Каркасон“, „Level Up Sofia“, „DiceWideOpen“ и „Абордаж“ ще предложат разнообразни събития – от турнири и състезания до уъркшопове и лекции за това как всъщност се създава една настолна игра.

Dextrophobia е един от пионерите на все по-популярните в последните години стаи-загадки или т.нар. escape rooms. Специално за Sofia Game Night те ще отворят две от своите стаи („Vol.2“ и „Мъглите на Авалон“) безплатно за посетителите.

Екипите на „Българско Имане“, DiceWideOpen и Dextrophobia Rooms пък се обединяват, за да представят интерактивно лайв екшън преживяване, създадено специално за Sofia Game Night под името Wild Game Hunt. Участниците ще могат да се впуснат в градско приключение, в което трябва да разрешат загадки, за да се предвижат напред по непознатия маршрут до края, където могат да спечелят и награди.

За феновете на косплей издателство Locus ще предложи косплей надпревара на тема „Играч първи, приготви се“ – бестселър на Ърнест Клайн. Домакин на събитието ще бъде Sofia Youth Innovation Lab на Асоциацията за развитие на София.

Събитието ще завърши с парти в бар Switch и много hip hop и funky бийтове от MR Endless и DJ Buckshot.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.