star wars: the last jedi

Шест дразнещи момента от Star Wars: The Last Jedi

Гледах Star Wars: The Last Jedi на кино преди около три седмици, което е към 20 лева зле похарчени пари от месечния бюджет. Сега ще ви обясня защо.

Внимание, ревюто съдържа спойлери, четете на своя отговорност! Освен това, ако все още искате да гледате филма, по-добре си го изтеглете. Така ще може да го спрете точно в момента, в който ви подразни и няма да се налага да се изнизвате от киното по средата, мислейки си с тъга за онези 20 лева (ако изобщо още дават филма по кината).

Това не е положително ревю. Вероятно не е дори и обективно. Но ето какво си помислих и почувствах, когато излязох от киното онзи ден.

На излизане от кинозалата бях по-скоро доволен, защото нямах особени очаквания към лентата. Предвид глупостите в Епизод 7, със сигурност и тук щеше да има такива. После обаче се замислих и филмът определено не ми хареса. Ето защо.

Историята с Люк, Кайло и Рей беше странна и на места очебийно глупава. Особено като се напасне.

star wars the last jedi

Значи, отива Рей при Люк, дава му меча и той го хвърля в тревата. Защо? Защото иска джедаите да изчезнат, пък (понеже е на 10 годинки или нещо такова). И още – той е провалил племенника си Бен (Кайло). Нагризан от съмнения, една нощ се вмъкнал в палатката на дребния, вдигнал своя голям светещ меч, нооо сърце не му дало да посегне на живота му. Защоооо? Защо, защо, защо, защо, защо??? Защо Люк ще иска да трепе Бен, още ПРЕДИ да се е провинил, по какъвто и да е начин и защо не вложи повече усилия в обучението му? Не би ли следвало да му минава периодично през акъла, че имат тъмни традиции в семейството си, предвид че баща му е Дарт Вейдър? И че малкият може да е наследил нещо. Защо беше пълна изненада за Люк, че племенникът му има тъмнина в себе си? Защо не попита за съвет духа на Йода, или пък на баща си, или Бен Кеноби? Защо се държа все едно целият лош свят е срещу него и няма към кого да се обърне? Не беше ли по-логично те, като видят какво е намислил, да му се явят и да му кажат да не прави глупости? Или просто годината не е била подходяща за появяване на духовете?

От друга страна се появява Брей. Така де, Рей. Тя е млада и иска да се учи. Но Люк, вече държал се като десетгодишно спрямо племенника си, започва да проявява капризи и смята, че след като е решил, че вече няма да има джедаи, няма да има, и толкоз. Сцената със стръкчето треволяк беше откровено тъпа, но какво да очакваме от десетгодишно в тялото на зрял мъж?

От трета страна, горкичкият Бени. Представете си, вие сте млад обещаващ падауан, който се обучава при вуйчо си – най-якият и единствен жив джедай в Галактиката. Изведнъж, една вечер се събуждате и го откривате надвесен над вас, гримиран като злодей на Дисни, извадил големия си меч. Ми, аз ако бях на мястото на хлапето, щях да постъпя по същия начин. Да ида при тъмната страна, да видя не предлагат ли те нещо по-свястно.

Може би героят на порастналия Бен (Кайло) беше един от най-логичните в този епизод. Захвърли тъпата маска, спря да си троши кабинета, само за да е Лош и вместо това уби Сноуки, който му пречеше да се издигне. Като междувременно използва братовчедка си Брей (или каквато му е там) за отвличане на вниманието.

Чистачката и смотаната китайка

star wars: the last jedi

Другата сюжетна линия, която се развиваше успоредно с тази на Брей, Бени и Люк, беше на смотаната китайка Как-й-беше-името и имперската чистачка Фин. Сериозно? Имаме си истински щурмовак на борда, обаче на голямата Звезда на смъртта е бил ЧИСТАЧКА??? Знам, че този недостатък се влачи от предната част, но и тук беше доста дразнещ.

Цялото препускане из Монте Карло беше като цяло безсмислено за останалата част от филма, но пък моментът с децата конярчета дразнеше по един такъв пропаганден начин. Вижте, ние крадем ездитен добитък, обаче всичко е точно, защото сме от СЪПРОТИВАТА. А и това, че ги вкараха в пандиза за неправилно паркиране, беше смехотворно.

Двамата успяха да направят още доста тъпотии, включително провалената атака над лошите, щото ЛЮБОВТА трябва да победи или някаква подобна дивотия. Но засега няма да се занимаваме повече с тях.

Лея Супермен и бабичките, които спасяват света, докато мъжете се чешат, където не ги сърби

star wars the last jedi

Героят от предната част, Поу, беше особено дразнещ в този епизод и според мен трябваше да прекара почти цялото време в карцера за неподчинение. Никога не се съобразяваше с дадените му заповеди, виждаше предатели навсякъде и си правеше каквото знае. Ами, такъв в мирно време заслужава няколко камшика и уволнение, а във военно – съд. Да, главнокомандващите понякога обичат да си отглеждат такива (Лея го харесваше, основната причина да не попадне на съд), но ако началниците му имаха малко акъл, щяха да го държат в брига.

Сцената как Лея се събужда във вакуума и успява да се изстреля към люка на кораба, беше доста странна. Сериозно, мидихлорианите сигурно ѝ дават специални сили, ама не и да диша в безвъздушното пространство. Пък и пътят към люка беше доста. Интересно, как успя, при положение, че дори не е тренирала за джедай?

Другата бабка пък, която искаше да спаси бунтовниците, защо не сподели плана си с Поу, та да миряса? Не е като Поу да има директна линия с Кайло и Сноуки, та да им изпее всичко (това в случай, че е предател). И защо тя остана да управлява кораба, не можа ли да го остави на автопилот?

Проекцията на Люк

star wars the last jedi

Всъщност появяването на Люк в обсадения бункер и пред него като проекция, беше добра идея. Успя да се бие с Бен доста успешно, без дори да е там физически, което беше суперяко. Проведе нагледен урок за дребния, че не всичко се получава с кютек и му показа, че няма да стане на неговата, пък. За съжаление и там имаше малко „детскоградински“изпълнения. Ролята беше изиграна много добре от Марк Хамил, но за съжаление глупавият сценарий му налагаше доста ограничения.

Светкащите лисици

star wars the last jedi

Блестящите твари бяха симпатични, но все пак идваха твърде много във филм от поредицата Междузвездни войни. И това, дето първо мината нямаше заден вход, после имаше, после пак нямаше. В крайна сметка, решете си – тая мина има ли резервен изход или не? А планове има ли или лисиците са ги изгризали?

Родителите на Брей

Беше ни обещано, че в тази част ще се разясни произходът на Брей. Да, ама не. Според мен, Кайло откровено излъга като ѝ каза, че родителите ѝ били просяци, които я продали за пиячка. Със сигурност тя трябва да е свързана роднински с някой от джедайското семейство, или поне от старите джедаи, за да има дарба. Така че очаквам този въпрос да се изясни в следващата част.

В заключение искам да кажа, че Епизод 8 определено не беше добър, както не беше и Епизод 7. Може би специалните ефекти и 3D-то спасяваха донякъде нещата, но сценарият не им беше силна страна и в него имаше още доста дупки, които оставям да откриете сами. И в двата може да си намерите интереси моменти за гледане, но не смятам, че са на висотата на Четвърти, Пети и Шести. Може би са по-добри от Първи, Втори и Трети, но дотам. Ако ви се гледа нещо ново и интересно по Междузвездни войни, по-добре вижте Rogue One.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Колийн Ливингстън

Колийн Ливингстън е писател, автор на книгите-игри "Мъдростта на царя", "Самсон" и "Ной". Завършил е физика, информатика, медицина и право, но не защото е хипер гений, а защото зад този псевдоним се крие бая народ. Интересува се от наука и религия, литература и окултизъм, ГМО и екоталибанщина отново поради шизофреничното съжителство на множество личности. Обича да слуша рок, метъл, църковни песнопения и тибетски мантри. Любима негова група е Nanowar of Steel.