Заглавна картинка на статията "Как да заснемем пълно слънчево затъмнение с телефона си"

Как да заснемем пълно слънчево затъмнение с телефона си

На 21 август ще има пълно слънчево затъмнение. В продължение на около 3 минути светлината от нашата звезда ще бъде блокирана от Луната. След това можем спокойно да очакваме да ни затрупат хиляди снимки в Instagram и Facebook. Ако сте късметлии и искате да се включите във върхушката от снимки, непременно се погрижете вашата доза фотоси да са на ниво.

Фотография на пълно слънчево затъмнение

Разбира се, спокойно можете да грабнете DSLR апарата си и да заснемете събитието с някой скъпарски обектив. Но, ако все пак разполагате единствено със смартфон, не се паникьосвайте. Има надежда и за вас. Макар да има някои недостатъци и ограничения, с правилната техника и умения можете да направите страхотни снимки.

Снимка на пълно слънчево затъмнение

Смартфоните са наистина много готини, защото са простички като цяло“ – коментира Доктор Sten Odenwald, астроном в центъра Goddard на NASA и директор в STEM. „Но използването им за астрономическа фотография е изключително трудно. Те не са изработени за подобни цели.“ Резолюцията на камерата във вашия телефон ще ограничи начина, по който ще видите слънчевото затъмнение. Резултатът вероятно ще бъде по-зърнест, отколкото ви се иска.

Снимка на пълно слънчево затъмнение

Как да използваме смартфона си

Нещата са малко по-обещаващи, когато говорим за пълно слънчево затъмнение. Ако имате късмет да сте на пътя на пълното слънчево затъмнение, размерът на короната, която се образува около Луната, може да възпроизведе достатъчно светлина, за да може да бъде заснета добре от камерата на смартфон. „Резолюцията би била много лоша“ – споделя Odenwald, – но, спокойно, ще личи, че това е затъмнение„.

Снимка на пълно слънчево затъмнение

Хардуерната част

Ако искате снимка с по-добро качество, оборудвайте се с няколко неща. Odewald препоръчва допълнителна леща за далечно заснемане. Добри варианти биха били Olloclip, Moment или Photojojo Iris. Те разполагат с по-дълго фокусно разстояние. Това ще ви позволи да видите повече детайли без да прибягвате до цифрово увеличение. Друго нещо, което можете да направите, е да комбинирате телефона с очилата, които ползвате. Използването на очила или слънчев филтър за камерата биха ви позволили да се фокусирате изцяло върху затъмнението. Според Odenwald, ако сте на пътя на пълното слънчево затъмнение, подобен филтър няма да бъде нужен.

Друга джаджа, с която можете да постигнете по-добри ефекти, е стойка тип трипод. Тя би намалила размазването в снимката. „Подобно затъмнение се случва един или два пъти в живота и ако сте на пътя на пълното слънчево затъмнение, подобна инвестиция определено си струва“ – добавя още Odenwald.

Снимка на пълно слънчево затъмнение

След като се сдобиете с нужните неща, планувайте своите действия. Не препоръчваме да отидете на събитието неподготвени. Odenwald препоръчва да потренирате малко с прости снимки на Луната през нощта. Това ще ви даде идея за настройките, които ще трябва да ползвате. Автоматичните настройки на телефона би трябвало да свършат работа. Все пак има доста модели, които разполагат с ръчни настройки за още по-добро качество.

Снимка на пълно слънчево затъмнение

Софтуерната част

Препоръчваме да снимате във формат RAW. То ще ви даде повече детайли от JPEG. György Soponyai, унгарски нощен фотограф, добавя: „Фонът и предната част на снимката ще бъдат мрачни, а в центъра ще имате ярък кръг. Използването на JPEG ще доведе до загубата на доста от детайлите„. Някои телефони позволяват заснемането във формат RAW. За тези, които нямат тази опция, можете да свалите програми като Halide или ProCam за iOS или Manual Camera или Camera FV-5 за Android.

Нека не забравяме най-важното

Снимка на пълно слънчево затъмнение

И не на последно място – тези съвети ще ви помогнат да направите страхотна снимка на затъмнението, но не пропилявайте всички три минути за това. „Би трябвало да гледате към затъмнението, не в екрана си“-  коментира Odenwald. За много хора това е първото и последно затъмнение, на което ще бъдат свидетели. Така че настройте камерата си, направете няколко снимки и после се насладете на гледката. Подобно нещо не се забравя.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.