Заглавна картинка на статията "Как да си направим собствена преносима батерия"

Как да си направим собствена преносима батерия

Преносимата батерия е може би най-полезната технологична джаджа след смартфона, която можем да разнасяме със себе си. Много хора просто забравят да заредят телефоните си преди да излязат за работа, на разходка, на среща или преди да потеглят на път. Най-често се случва батерията да свърши точно в момента, в който ви трябват напътствания от навигацията, нужда да пратите важно съобщение, да се обадите или просто да убиете времето с някоя игра, докато висите в автобуса след работа. Е, за това има джаджи като обикновената преносима батерия. Има всякакви, с различни размери, цвят, функционалности и т.н.

Персонална преносима батерия

Като цяло максимата „не може да имаш прекалено много резервни батерии“ важи за доста хора, които нямат възможност да зареждат телефоните си през деня или пък са постоянно на път. Закупуването на преносима батерия е лесно и бързо. И все пак някои хора предпочитат да си играят с техниката. Точно за тези от тях ще споделим „рецепта“ за това как да си направим собствена батерия вкъщи. Всичко това без особена опасност да ви удари тока (или както мой колега обича да се шегува – да останете потресени).

Проектът не представлява нищо повече от USB кабел за зареждане на телефон, който черпи ток от 9 волтова батерия. Всичко това е опаковано в „джиджана“ метална кутийка. В случая се ползва кутийка от ментови бонбони.

Струва си да отбележим, че подобен проект няма да ви достави кой знае колко енергия. Повечето 9 волтови батерии имат заряд от около 550 милиампер часа. Това е достатъчно да зареди едва половината от една обикновена батерия на смартфон. От друга страна, проектът е значително по-паянтов от обикновените батерии.

И все пак, ако сте ентусиасти и обичате да се занимавате с подобни джаджи – спокойно можете да четете надолу за това как да си направим собствена преносима батерия.

Нужни компоненти

  • USB зарядно за автомобил, което ще послужи за основата на вашата преносима батерия. Моделът няма значение.

Снимка на зарядно за кола

  • Преходник за 9 волтови батерии – онези малки черни накрайници със стърчащи жици, които се слагат на самата батерия. Това ще послужи за прехвърлянето на заряда от батерията към самото зарядно.

Снимка на преходник

  • 9 волтова батерия или две – очевидно ни трябват за целта на проекта.

Снимка на девет волтова батерия

  • Поялник – ще ни трябва за закрепването на жиците към самото зарядно.

Снимка на поялник

Снимка на метална кутийка

  • Инструменти, с които ще пробием дупки в кутийката. Клещи, изолирбанд, чук и пирон биха били достатъчни.

Процесът на сглобяване

След като се сдобиете с всички нужни компоненти, сглобяването е всъщност доста простичко:

  • Като начало ще трябва да разглобим зарядното за автомобил и да вземем вътрешните части. Това може да стане с чифт клещи. За нашата цел ще ни трябва USB порта, който е закачен за платката.
  • Следващата стъпка е да загреете поялника и да запоите жиците към зарядното. Червената жица (плюс) се прикрепва към пружината. Черната жица (минус) се закрепва към една от двете страни на кутийката. Изключително важно е да не объркате мястото на жиците!
  • След успешното запояване би трябвало да разполагате с работещо зарядно. Тъй като вероятно не желаете да носите топка с жици и батерия в джоба си, ще ви е нужна кутийка. С чукчето и пирона можете да пробиете малки дупки в кутийката. Те ще послужат за USB порта.

Снимка на преносимо зарядно

  • Като последна стъпка, ще трябва да използвате изолирбанд, за да прикрепите всичко в кутийката. След това просто поставете батерията и сте готови!

Снимка на завършен проект

Ето и видео, показващо целият процес:

https://www.facebook.com/circuitbreaker/videos/1825397904419697/

Честито, вече разполагате със собствена преносима батерия! Макар че закупуването на обикновена преносима батерия е в пъти по-лесно и удобно, ентусиастите биха могли да намерят интересни приложения на този проект.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.