Роботи

Роботи ще заместят 250 000 държавни служители

Роботи могат да заменят 250 000 правителствени работници в следващите 10-15 години, а други 1 000 000 са под заплаха

Заетите в публичния сектор във Великобритания наброяват около 5,3 милиона души в средата на миналата година. Те са с милион и сто хиляди по-малко спрямо заетите през 2009 година, когато техният брой е около 6,4 милиона. Очаква се работниците в този сектор да намалеят драстично, особено ако в него се заложи на автоматизацията. Трябва да бъдем реалисти. Роботи ще заместват хората. Поне според едно скорошно проучване.

Вероятно автоматизацията няма да доведе до масова безработица, но правителствата трябва да са подготвени за факта, че внедряването на изкуствен интелект ще предизвика социален катаклизъм.

Роботи ще заместят и служители в болниците

„В Спешна помощ работят 10 рецепционисти за всеки 14 лекари и почти по един рецепционист на всеки общопрактикуващ лекар. В нормалните болници работата на почти 18% от работниците е административна. 38% от държавните служители изпълняват определена административна дейност.“

Докладът гласи, че 96% от рутинната административна дейност може да бъде автоматизирана от съществуващите технологии в днешно време. Твърдението се подкрепя и от академичните среди.

Внедрявайки изкуствен интелект в публичния сектор, според изчисленията на учените, през следващите 10-15 години централната държавна администрация може да намали числеността си с до 131 962 души. Така ще бъдат спестени около 2,6 милиарда паунда от тазгодишния заложен бюджета за заплати.

Що се отнася до здравеопазването, 91 208 администратори могат да бъдат заменени от роботи. Като добавим съкращенията от автоматизация в Бърза помощ – 24 000 човека, в сферата ще останат да работят около 248 860 души. Така ще бъдат спестени още 4 милиарда паунда.

Ако се приложат темповете на автоматизация от доклада, реалният брой на съкратените хора вероятно ще бъде още по-голям. Той ще засегне онези административни и оперативни функции, които са повтарящи се и предвидими дейности, както и почистващия персонал.

Според проучването, съкратените работници ще започнат да работят като кърмачки и учители. Много проспериращо, нали?

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg