Извънземен прах

Извънземен прах полепва върху покривите на къщите ни

Учени изследват 661 проби от покриви в норвежката столица Осло. Оказва се, че в 48 от тях се съдържат микрометеорити под формата на извънземен прах

Улуците на покрива Ви в момента безспорно са подходящи за реквизит от филм на ужасите. Те вероятно са пълни с мръсотия – паднали листа гният в тях, а яйца и какавиди на какви ли не насекоми очакват идването на пролетта, за да започнат живота си. По принцип при пролетното почистване би трябвало да се заемем и с тази фауна, макар че много хора ги е гнус от нея.

Вероятно улуците ви съдържат истински извънземен прах

В изследване, публикувано през ноември в списание „Геология“, екип от европейски учени работят по проект, наречен „Звезден прах“. Те молят хора, които живеят в Осло, Норвегия, да съберат малко мръсотия от покривите си и да им я предадат. Лидерът на проекта „Звезден прах“ – Йон Ларсен (който е и съавтор на проучването) потвърди, че така наречените „градски метеорити“ не са градска легенда. Те наистина съществуват.

Екипът анализира общо 661 покрива. 48 от пробите се оказват положителни. В тях учените намират „космически сферички“, образувани от екстремно топене – като това на метеорит, който се загрява в земната атмосфера. Откритията на изследователите включват най-големите и най-малките микрометеорити, които са документирани въобще до момента. Пробите са с големина от около 300-400 микрона. Изключително трудно е те да бъдат наблюдавани без микроскоп.

Микрометеоритите са открити върху покривите на сгради, чиято възраст е максимум 50 години. Ето защо може да се приеме, че извънземните микрокамъни имат земна възраст от 0 до 50 години.

Както екипът отбелязва в изследването си, идеята за градските микрометеорити дълго време е била отхвърляна от науката. Това откритие обаче доказва, че те са истински. Освен това изследователите показват, че не е нужно да се ходи чак в Антарктида, за да се намерят такива малки камъчета.

Смята се, че всяка година на Земята падат около 100 милиарда микрометеорита. Е, ако сте запалени по Космоса и всичко свързано с него, но пък сте много мързеливи домакини, ето ви една основателна причина да си почистите улуците.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg