Jason Voorhees

Джейсън Ворхис (Jason Voorhees)

За този злодей вече стана дума в предишната статия за Фреди Крюгър, с която положихме началото на новата ни рубрика „Герои“. Представяме на вашето внимание господин Джейсън Ворхис (Jason Voorhees), второто лице в нашата поредица „Хорър икони„.

Кой е Джейсън Ворхис?

Джейсън е по-възрастен от Фреди с цели 4 години и прави своя дебют през 1980-та година в поредицата “Петък 13-ти” на режисьора Шон Кънингам. Ефектът, който този персонаж (и филмите респективно) оказва върху модерното кино, а и поп култура, е огромен.

В началото той не е нищо особено. Дори не е бил замислен като основен злодей, но… Публиката си казва тежката дума. Главен антагонист на първия филм всъщност е неговата майка, която избива всеки, дръзнал да посети вече изоставения къмпинг на езерото. В последствие обаче героите я убиват, едва ли не пред очите на сина ѝ, и той напълно губи разсъдъка си (не че някога го е имал). Един от неговите запазени символи е хокейната маска, която за първи път се появява в третата част, но остава като задължителен аксесоар от тоалета на господин Ворхис. Любимият му инструмент за посрещане на гостите е мачетето, което е не по-малко популярен символ и част от образа.

Джейсън през годините

Самото развитие на персонажа търпи разнообразни трансформации през времето, за да се превърне в безсмъртния и неуморим свръхестествен изрод, който е днес. Петата част от поредицата е най-специфична с това, че реално Джейсън никога не се появява като материална личност. През цялото време той е плод на въображението на главния герой, който е и основен персонаж на предходния, а и на следващия филм, в който, без да иска, съживява своя най-голям кошмар. Именно във въпросната шеста част е и обратът, в който Ворхис, макар и вече да е показал нежеланието си да умре, демонстрирал е свърхсила и прочие, официално се присъединява към клуба на неубиваемите зверове, които могат да бъдат затворени временно, но не и спрени.

Поредицата се сдобива с цели 9 продължения и вече споменатия спин-оф с Фреди. Голяма част от тях не са кой знае колко стойностни така или иначе, но се намират няколко по-интересни.

Лицето зад маската

За разлика от “Кошмар на Елм Стрийт” обаче, Джейсън Ворхис си няма един постоянен първообраз, който да седи зад маската и грима. В първата част той е още дете, затова и я изключваме, но в последвалите продължения бройката на актьорите наброява и бройката на филмите. В някои от тях дори повече от един човек изпълнява ролята. Въпреки всичко това, име може да бъде свързано най-вече (а и едва ли не единствено) с Кейн Худър, който изпълнява емблематичната роля цели четири пъти (от седма до десета част включително). Масивната му физика го прави идеален за изграждане на един зловещ и пълнокръвен образ на чудовище.

Но това не е всичко. Джейсън Ворхис и до ден днешен се прокрадва по страниците на комикси (има си собствена поредица), появява се из различни филми като повод за страх, името му е символ на злото. Дори през 1992-а година печели награда от MTV.

Разбира се, през 2009-а година поредицата не се разминава с популярните в днешно време “рестартирания”. Новият филм е под всякаква критика и така и не успява да си спечели обичта на феновете.

Наскоро беше прекратена разработката на телевизонна версия, която имаше за цел да “съживи” интереса към Джейсън. Това, на този етап, остава в миналото.

А само преди ден, от студиото, държащо правата над поредицата – Paramount – оповестиха официално и края на планирания нов рестарт на филмите. Явно на Джейсън не му е писано да гони тинейджъри на голям или малък екран. Поне не и на този етап.

Все пак игра със скромното заглавие „Friday the 13th: The Game“ трябва да се появи тази година от разработчиците IllFonic. Обещанията са за кърваво и близко до оригинала преживяване. Стискаме палци.

Оставям Ви с едно видео, което брои всички убийства на Джейсън през „кариерата“ му:

https://www.youtube.com/watch?v=KFnVlclybfI

Очаквайте следващата седмица Майкъл Майърс, основен злодей в поредицата „Хелоуин„.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Димитър Копарански

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown. So... fear me since you don't know me!