Spectre и Meltdown - уязвимостите в процесорите засягат почти всички Apple устройства

Apple потвърди за уязвимости в процесорите на всички Mac и iOS устройства, наречени Spectre и Meltdown

Всички компютри, айфони и айпади на Apple могат да бъдат компрометирани от новооткритите уязвимости – Spectre и Meltdown.

Компанията предупреди своите клиенти за откритата уязвимост в сигурността на процесорите. Чрез нея злонамерени софтуери могат да достигнат до данните в паметта на устройствата им. Препоръчва се теглене на  мобилни приложения само от надеждни източници като App Store. За единия от бъговете – Meltdown, от Apple вече са направили корекции и се препоръчва обновяване на устройствата до най-новата версия на iOS.

Засегнати от новите бъгове са също продуктите Apple Watch и Apple TV, като смарт часовникът не е застрашен от Meltdown. От компанията не уточняват кои модели на цифровия медиен плеър са податливи на грешките.

Версиите iOS 11.2, MacOS 10.13.2 и tvOS 11.2 вече имат изградена защита срещу Meltdown. През следващите няколко дни се очаква Apple да пусне поправки и за своя браузър Safari, за да има защита и срещу Spectre.

„Продължаваме да разработваме и тестваме допълнителни мерки за справяне с тези проблеми и ще ги пуснем в следващите актуализации на iOS, MacOS, tvOS и watchOS“, се казва на страницата за поддръжка на компанията.

Информация за новооткритите недостатъци на процесорите беше изнесена този вторник. На следващия ден от Intel, Arm и други производители на чипове признаха, че процесорите им са засегнати от системни грешки, известни като Spectre и Meltdown. Група изследователи установиха, че начинът на разработка на процесорните чипове позволява пробив в личните данни, съхранявани в паметта на мобилните и компютърните устройства. Така хакери биха могли да се сдобият с пароли, криптирани ключове или чувствителна информация.

Откритите пропуски в процесорите не касаят конкретен производител на чипове или устройство. Те застрашават сигурността на всичко – от телефони до компютри и сървъри. Полагат се усилия за намаляване на сериозността на проблема чрез актуализации на операционните системи, на уеб браузърите и облачните услуги.

До края на следващата седмица се очаква от Intel да пуснат актуализации за над 90% от процесорите си, които са внедрени през последните 5 години. С тях компютрите ще бъдат защитени и от двата бъга.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Станимира Колева

Автор и редактор на свободна практика с разностранни интереси, които, изненадващо, често се пресичат. Филолог по образование, творец по призвание, създател на онлайн медията "Царевец вести" /царевец.com/.