JavaScript, Java и Python са сред най-търсените езици за програмиране през 2021 Заглавно изображение
Photo by ThisIsEngineering from Pexels

JavaScript, Java и Python са сред най-търсените езици за програмиране през 2021 година

Mениджъри на HR отдели посочват най-търсените езици за програмиране през 2021 година при набиране на нови разработчици. Проучването е на компания за обучение на софтуерни специалисти. Последният годишен доклад на компанията се основава на данни от 15 000 разработчици и мениджъри по човешки ресурси от цял свят. Докладът разкрива, че шест от 10 (60%) рекрутъри виждат „силно търсене“ на JavaScript, Java и Python сред технологичните компании.

62% от анкетираните отбелязват, че най-търсеният език е JavaScript. Следва го Java, посочена от 59% от рекрутърите, а третото място е за Python, събрал 48% от гласовете.

Тенденциите при най-търсените езици за програмиране през 2021 година

Установено е, че някои езици за програмиране са популярни сред разработчиците, но не са толкова търсени от компаниите за наемане на работници.

Например 45,1% от разработчиците са заявили, че владеят C, но само 15,4% от компаниите са заявили интерес към езика. Подобна е и съдбата на C ++. 47% от анкетираните програмират на компютърния език, но едва 27% от компаниите казват, че имат нужда от разработчици на C ++. Същото важи и за Python: 57% от разработчиците кодират на езика, но той е търсен от 48% от компаниите.

Един от основателите на компанията, направила настоящето проучване, обяснява, че често тенденциите в езиците на програмиране се различават от тенденциите на пазара.

„Някои технологии могат да станат модерни в рамките на общността на разработчиците, само защото са лесни за научаване или са по-удобни или по-интересни от естетическа гледна точка. А популярните езици са безкрайна тема за обсъждане между разработчиците“

Той допълва:

„Ако има съответствие между нуждите на компаниите на пазара и тенденциите в общността на разработчиците, тогава езиците стават по-популярни. Такъв е случаят с Go and Rust, който се използва все повече в DevOps.“

Python измества C

Някои езици за програмиране, като PHP, широко се използват на пазара, но иначе са „доста нехаресвани“ от програмистите, тъй като ги смятат за ограничени.

Според компанията за обучение на софтуерни специалисти, C остава популярен език за начинаещи, но популярността му е намаляла с появата на Python.

„С Python е малко по-различно, тъй като фенове са му както разработчиците, така и компаниите. Това е третият най-търсен език. Разработчиците го обичат, защото е лесен за научаване. Това е език с общо предназначение и е невероятно ефективен за използване“

За възхода на Python през последните три години допринесе развитието на AI и машинното обучение. Миналата година списание The Economist заяви, че Python се превръща в най-популярния език за програмиране в света.

Ако желаете да коментираме темата, заповядайте в нашата Facebook група „Технологичното общество на България„.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg