Дневна доза - Произходът на думата робот

Произходът на думата робот

Знаете ли, че …

Произходът на думата робот идва от чешкото robota, означаващо „принудителен“ или „насилствен труд“. За пръв път е била употребена от Карел Чапек – чешки драматург и писател, в неговата пиеса R.U.R. Rossumovi Univerzální Roboti (Rossum’s Universal Robots). Премиерата на пиесата се e състояла на 25 януари 1921 г. Интересното тук е, че въпреки че Карел Чапек пръв използва думата „робот“ в пиесата си, не той я е измислил.

Оригиналният автор на думата е братът на Карел – Йозеф Чапек, писател и художник. Когато идеята за гореспоменатата пиеса хрумнала на Карел, той се обърнал към брат си с въпроса как да нарече тези „изкуствени работници“, понеже не искал да ги нарича с често използваната за това дума labori (работници), тъй като тя му звучала прекалено педантично. Тогава брат му Йозеф, буквално фъфлейки (държал в уста четката за рисуване), му предложил да използва думата roboti.

В пиесата се разказва за фабрика, в която от синтетична материя се създават изкуствени хора (въпросните роботи). Те не отговарят на възприетото разбиране за роботи, тъй като представлявали повече същества от човешка плът и кръв, отколкото машини. Приближават се по-скоро до термина клонинг. Бихме могли да ги объркаме с човешки същества. В пиесата роботите първоначално били доволни от това да работят за хората, но впоследствие техният бунт довежда до изтребването на човешката раса. Пиесата е имала голям успех в Европа и Северна Америка, като в следващите две години е преведена на около 30 езика.

Свали като Wallpaper (Full HD)

Ако искате да разберете повече за роботите, запознайте се с Elektro – първият хуманоид, създаден през 1939 г.

Можете да чуете пиесата под формата на аудиокнига или да видите последващото видео:

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)