Elektro - първият хуманоид - основно изображение

Elektro – първият хуманоид, създаден през 1939 г.

Знаете ли, че… Първият хуманоид в историята на човечеството се казва Elektro и е създаден от Westinghouse през 1939-а година в Менсфийлд, Охайо. 

Elektro е висок 210 см, тежи 120,2 кг и се задвижва от гласови команди, получавани чрез микрофон от телефонна слушалка. Той също така може да изговаря около 700 думи, използвайки 78 rpm (цикъла/завъртания в минута) електронен фонограф, да надува балони с устата си, да пуши цигари, да брои на пръсти, да различава червен от зелен цвят и други.

За пръв път бива показан на бял свят по време на световния панаир, провеждан в Ню Йорк през 1939-а година, където смайва публиката с невиждани до този момент възможности.

Elektro - използвани части

Корпусът на говорещия хуманоид е направен от алуминий и стоманена рамка, специални мехове, позволяващи му да пуши и да надува балони, множество моторчета за задвижване, специални жици, служещи за сухожилията на пръстите, фотоклетка за различаване на цветове и много други.

Година по-късно Elektro се появява отново, този път придружаван от кучето робот Sparko, което може да лае, да се моли и да маха с опашка.

Sparko - кучето робот

Ето и два видео материала, с които можете да добиете представа за възможностите на Elektro от първо лице:

Свали като Wallpaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)