STEM Център

Иновативен STEM Център заработи във Варна

Наскоро се състоя официалното откриване на новия STEM Център на Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи (ПГКМКС) в гр. Варна. Той е изграден с помощта на Центъра за творческо обучение. Включва някои от най-иновативните образователни технологии като Chromebook устройства, LegoⓇ Education роботи, интерактивен екран, маси за роботика и други. По време на събитието от гимназията представиха и концепцията за учене чрез игра, която повишава интереса на учениците и им помага да запаметяват и да разбират по-добре учебния материал.

За STEM Центровете

STEM центровете (Science, technology, engineering, and mathematics – наука, технологии, инженеринг и математика) са бързо развиваща се тенденция в световен мащаб. Приоритет са на Министерството на образованието и науката за насърчаване обучението в областта на технологиите и точните науки у нас. Те подпомагат обучение в среда, близка до реалния живот и улесняват последващата реализация на учениците на пазара на труда. Освен това стимулират креативността на учениците, запознават ги с най-актуалните иновации и им създават начин на мислене, отворен за промените и възможностите.

Варненската Професионална гимназия

Варненската Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи съществува едва от една учебна година. За този период вече се е наложила като едно от най-иновативните училища в морската столица. Намира се в кампуса на Технически университет – Варна. Първите ученици влязоха в нея миналия септември. Тя включва десет паралелки и разполага с една от най-модерните бази сред българските училища, в която новият STEM Център ще бъде важен акцент. Гимназията стана популярна и със силния си педагогически екип, обединяващ млади с много опитни учители. Професионалната подготовка на учениците се осъществява от университетски преподаватели от Технически университет – Варна и Икономически университет – Варна. В началото на новата учебна година в гимназията предстои да стартират две паралелки по обучителния модел 1:1.

По време на откриването Вяра Дукова, директор на ПГКМКС заяви, че вярва изключително много в обмена на опит и вратите на учебното заведение са отворени широко за останалите училища. Те във всеки един момент имат възможност да се запознаят на място с работата на гимназията, както и да черпят опит и ноухау от нея.

В откриването взеха участие Елена Кенарова, Началник отдел „Образование“ в Община Варна, Елисавета Якимова, регионален директор за Център за творческо обучение, гр. Варна, както и Александър Ангелов, основател на Центъра за творческо обучение. Представителите на Центъра поставиха пред ръководството на гимназията предизвикателството тя да започне подготовка за придобиване на статут на Google Reference School и предизвикателството беше прието. Ако учебното заведение постигне това, то ще бъде едва първото такова училище в Източна България и третото в цялата страна.

Имате ли вече впечатления от STEM центъра? Споделете с нас в Технологичното Общество на България!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.