PlayStation 5 слухове до момента.

PlayStation 5 – какво трябва да знаем?

PlayStation 5 е една от темите, които в Technology.bg следим с голям интерес. Към днешна дата се нагледахме на фалшиви новини с подвеждащи заглавия и изображения с невярно съдържание. Ако и Вие сте се отегчили от това дълго чакане на нещо ново под слънцето – Sony най-накрая разкриха детайлите около PlayStation 5.

Хардуерни характеристики

Конзолата ще поддържа 3D аудио Dolby Atmos, много бързи SSD-та и най-важното – съвместимост със сегашните PS4 игри. Както може би сте се сетили, за да играете с 8K графика, то Вашият телевизор трябва да поддържа тази резолюция.

Досега всички конзоли можеха да поддържат игри, които са от по-стара конзола. Можем да вземем за пример игрите, които са за PS2 и могат да се играят на PS3. За жалост сегашният PS4 не ни позволява лукса да играем игри за по-стара конзола, която е на Sony. Конзолата от следващото поколение има изцяло обновен хардуер, като процесор базиран върху 7 нанометрова Zen 2 архитектура и GPU профил, базиран на Radeon Navi. Важно е да се вметне, че от Sony са били креативни от страна на дизайна на конзолата.

Тя идва с Ray-tracing графики, като това ще е първата конзола, която позволява такива графики. И всичко това води до резултата, който е конзола, поддържаща 8K резолюция. Макар и да няма все още много телевизори с такава висока резолюция, Sony ще предостави на собствениците на такъв телевизор едно уникално преживяване. Процесорът е с 8 ядра и 16 нишки, който носи името AMD Zen 2. Конзолата разполага с оперативна памет в размер на 12GB GDDR6 и отделно резервирани 4GB RAM за фърмуера. Възможно е паметта, която конзолата ще използва, да бъде SSD с капацитет 825 GB. Марк Черни обяви, че PlayStation 5 няма да бъде просто подобрена версия на PS4, а изцяло ново поколение конзоли.

според последните PlayStation 5 слухове каската за виртуална реалност ще си остане същата като от PS4

А какво става с PlayStation виртуалната реалност?

От Sony засега няма да разработват  нови PSVR очила, а сегашните ще бъдат съвместими и с новата конзола. Засега няма много информация дали ще се разработи нов Headset специално за PlayStation 5. Най-сигурното нещо до момента е, че няма да видим конзолата тази година, а може би следващата, ако не и по-късно. Очаква се PS5 да ни донесе и нов Dualshock, който може да има вградена камера за виртуална реалност. Засега можем да се надяваме Sony да разкрият още подробности около конзолата и как изглежда тя като външен дизайн. Преди време бяха публикувани снимки на външния дизайн, който конзолата „има“, но все още не е доказано истински ли са.

SSD и HDD? Каква ще е разликата?

Марк Черни добави пред Wired, че конзолата ще бъде първата по рода си, която използва SSD вместо твърд диск, какъвто сегашната PS4 използва. Но това не е точно SSD, каза още Черни, това е специализирана версия. Той направи демонстрация пред Wired, като пусна Spider Man на PlayStation 4 Pro и направи пътуване в играта. От точка А до точка Б то отне 15 секунди, а на следващото, което бе чрез прототипа на PS5, то отне само 0.8 секунди. Това дава ясна представа каква може да е разликата между HDD и SSD-то на бъдещата конзола. Но засега можем само да гадаем дали резултатите ще са толкова добри, или няма да има много голяма разлика.

Кога ще видим новата конзола и на каква цена ще е тя?

От Sony обявиха, че можем да очакваме новата конзола като коледен подарък в края на 2020 година. Новият контролер използва „хаптична“ обратна връзка и ще замени досегашната вибрация, която добре познатият ни контролер dualshock 4 има. Sony поясниха, че с хаптиката преживяването ще бъде по-реалистично и ще се различава в различни ситуации.

Очаква се игрите, с които конзолата ще ни зарадва първоначално, да са remastered версиите на Ghost of Tsushima и The Last of Us 2. До тях се нареждат игрите Gran Turisimo 7 и PUBG (4K Remastered версия на играта). Много от геймърите по света смятат, че е възможно и Grand Theft Auto VI да излезе заедно с PS5 или известно време след конзолата. Но за момента това са предположения, за които не се знае дали ще станат факт. Ако слуховете се окажат верни, то ние ще можем да се сдобием с конзолата на цена от 499 долара.

 

Какво представлява PlayStation 4

Кои са Sony и какво представлява Playstation?

Sony са японска компания, която има почитатели по цял свят. Те се занимават с производство на телефони, телевизори и монитори, като тяхната техника се използва по цял свят. Техни смартфони може да намерите под името Sony Xperia, които са едни от доказалите се телефони през годините. През 2001 година SONY и шведската телекомуникационна компания „Ericsson“ сключват договор, като по този начин те основават Sony Ericsson. Повече информация за компанията и какви продукти произвежда тя може да намерите на официалния български сайт SONY.

Playstation е марка конзоли, които се използват за гейминг от милиони потребители по целия свят. Последният излязъл модел конзола на Sony е PlayStation 4, като с времето тя се доказва като една от най-добрите игрови конзоли за 21 век. Тяхната конкуренция е другият лидер в областта на гейминг конзолите, собственост на Microsoft – Xbox.

Това е от нас за момента с излезлите PlayStation 5 слухове и новини. Тази статия ще бъде регулярно обновявана, затова не забравяйте да ни следите редовно. Повече информация ще споделяме и в нашите официални групи – Технологичното Общество на България и Гейминг Зона. До скоро!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Николай Николов

Занимавам се с компютърни технологии от 7 годишен. Завършил съм средно образование с профил информатика и информационни, а интересът ми е Game Development. Обичам градивната критика, като много често давам такава.