4 нови елемента в Периодичната таблица
Изображение: Vanderbilt University

Периодичната таблица се сдоби с 4 нови елемента

В периодичната таблица на Менделеев влизат елементите Нихоний, Московий, Тенесин и Оганесон

След като по-рано бе съобщено, че изискванията за отриване на нови химични елементи са изпълнени, откривателите им бяха поканени да дадат предложения за наименоването им. Като резултат, в Менделеевата Периодична таблица бяха вписани следните елементи:

Нихоний Nh – елемент 113
Московий Mc – елемент 115
Тенесин Ts – елемент 117
Оганесон Og – елемент 118.

След като Неорганичната девизия IUPAC е извършила преглед на горните предложения, тя ги е препоръчала за приемане. Петте месеца, дадени на обществото да изкаже своето мнение, изтекоха на 8-ми ноември.
Дадените от Девизията насоки наскоро бяха ревизирани и споделени с откривателите на новите елементи, за да им помогнат в предложенията за имена. В съответствие с традициите в химията при такива случаи, трябваше да бъдат спазени определи условия. А именно, че имената могат да бъдат свързани с:

– Митологична концепция или герой, включително астрономически обект;
– минерална или друга подобна субстанция;
– географско място или област;
– елемент;
– учен.

Имената на всички елементи завършват по определен начин, за да поддържат историческата практика в химията. Те следва да завършват на „ий“ за елементи, принадлежащи към групи от до 16, „ин“ за елементи от група 17 и „на“ за елементи от група 18. На последно място, английските имена на елементите трябва да позволяват правилния им превод на други основни езици.

Ниходий в чест на Япония

Откривателите от Центъра в Япония RIKEN Nishina за наука, свързана с ускоренията, предложиха името ниходий за елемент 113 (nihodium) и символа Nh. Hihon е едно от двете нарицателни за Япония. Буквалният превод на думата е „Страната на изгряващото слънце“. Името представлява връзка със страната, в която е открит този елемент. Nh е първият елемент, открит в азиатска страна. Екипът се надява, че гордостта и вярата в науката ще измести загубата на доверие у онези, които са изстрадали от ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 година.

Московий и тенесин за Москва и Тенеси

За елемента с атомен номер 115 предложеното наименование е московий (moscovium), на което съответства символът Mc. За елемент с номер 117 пък предложеното име е тенесин (tennessine) със съответстващ символ Ts. Двата елемента са именувани в съответствие с традициите в химията, отдавайки чест на място или географска област. Имената са предложени съвместно от откривателите на руския Обединен институт за ядрени изследвания в Дубна, американската Национална лаборатория Oak Ridge, Vanderbilt University (САЩ) и Национална лаборатория Лорънс Ливърмор (САЩ).

Московий е признание за района на Москва и почита древната руска земя, дом на Обединения институт за ядрени изследвания, в който са били проведени експериментите за намирането на елемента Mc.
Тенесин е признание за региона на Тенеси, включително за Националната лаборатория Oak Ridge, Vanderbilt University и Университета на Тенеси в Ноксвил.

Оганесон, кръстен на професор Юрий Оганесян

Алементът с атомен номер 118 е плод на задружните действия на откривателите от Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна и Националната лаборатория Лорънс Ливърмор (Lawrence Livermore). Те заедно са предложили наименованието Оганесон (oganesson) и символа Ог. Предложението е в съответствие с традицията за почитане на учен и признава професор Юрий Оганесян за пионерски принос към трансактиноидните изследвания на елементи. Неговите многобройни постижения включват откриване на свръхтежки елементи, както и значителен напредък в областта на ядрената физика на свръхтежките ядра. Той е известен в научните среди и с експериментални доказателства за т.нар. „остров на стабилността“.

„За мен е удоволствие да видя елементите с техните имена, поставени на местата си. Наименованията са напълно в съответствие с правилата на IUPAC“, коментира Jan Reedijk. Той е водил диалог с различните лаборатории, като е поканил изследователите да дадат своите предложения за наименуване на новооткритите елементи. „Всъщност аз чувствам колко вълнуващо е да се признае, че международните сътрудничества са в основата на настоящите открития. Новите имена правят сътрудничествата още по-осезаеми“, завършва Reedijk.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg