периодична таблица на технологиите

Академици създадоха периодична таблица на технологиите

Академиците от Imperial Tech Foresight (ITF), филиал на Имперския колеж в Лондон, обрисуваха технологичните постижения по начин, който никога досега не сте виждали. Те създадоха периодична таблица на технологиите, вдъхновена от таблицата на химическите елементи на руския химик Дмитрий Менделеев. Списъкът съдържа 100 иновации, вариращи от ежедневни до умопомрачителни и дори – потенциално ужасяващи.

За да ви дадем пример, криптовалутите (идентифицирани като Cr) са част от нашия съвременен живот, докато роботите на бойното поле (Br) звучат като нещо, взето назаем от нискобюджетен филм на ужасите.

Концепция

Всеки елемент е със свой цвят и различни индикатори. Те показват дали елементът е добър за човечеството и каква е вероятността той да се превърне в реалност, ако все още не е. Така например зелените елементи в долния ляв ъгъл се случват сега, а жълтите могат да се случат в близко бъдеще.

Червените кутийки са по-далечна концепция, която може да се появи след 20 години. Сивият цвят идентифицира „наука която е много невероятна, но не и невъзможна“.

И накрая, елементите имат числа, които се отнасят до това дали говорим за технология в действие. Те също са групирани в теми – инициалите в долната дясна част на всяка кутия. Тези теми включват екстремна автоматизация и увеличаване на човешките ресурси.

Таблицата е създадена от Ричард Уотсън и Анна Купани. Те са се консултирали с редица експерти, за да оформят таблицата и са я преобразували доста пъти, преди да се споразумеят за окончателната версия.

Мери Дженсън, която също работи по проекта, заяви, че таблицата е проектирана като визуален разговорник.

„Някои корпоративни организации я използват в семинари, които подчертават нещата, за които трябва да мислят“, каза тя пред Business Insider.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.