Пътуване до Марс

Пътуване до Марс може да струва по-малко от 100 000 щатски долара

„Пътуване до Марс един ден вероятно ще струва по-малко от 100 000 щатски долара. А връщането ще е безплатно, ако не ви хареса.“ Това обяви милиардерът Илън Мъск, собственик на частната космическа компания SpaceX. Той се надява един ден да превозва пътници до Червената планета, които да се заселят там трайно.

Пътуването ще бъде наистина евтино, но все пак зависи и колко ще са желаещите да отидат.

Прогнози

На въпрос в Twitter каква ще е цената на билета, той отговаря, че ще е достатъчно евтино, за да се преместят много семейства и да заживеят на Марс.

„Много зависи от интереса и обема хора, но аз съм уверен, че пътуване до Марс ще струва под 500 хил. щатски долара, дори и под 100 хиляди. Цената е достатъчно приемлива. Повечето хора от добре развитите икономически държави ще могат да продадат домовете си на нашата планета и да се преместят на Марс. Ако желаят, разбира се…“, казва Мъск.

Самият той заяви преди време желанието си да се пресели на Червената планета, въпреки риска от пътуването и трудната среда, в която трябва да се работи там.

Много от потребителите в Twitter го попитаха още какво може да направи обществото, за да помогне тези пътешествия да се осъществят възможно най-скоро. Илън Мъск отговаря, че единствено доброжелателството и готовността от тяхна страна са нужни и достатъчни.

Според него се очакват непредвидени препятствия по пътя към реализиране на проекта. Хората ще бъдат уведомявани както за напредъка му, така и за всички неуспехи. В заключение казва: „Вълнението е гарантирано!“

Още през 2014г. SpaceX получи финансиране от НАСА за довършване на последния етап на  Commercial Crew Program. Това е американска програма за превозване на хора в Космоса. Проектът би трябвало да влезе в действие през 2019г., като безекипажните тестове ще започнат през пролетта тази година. Така НАСА ще спре да разчита на Русия за превоза на американски астронавти.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Яна Гарабитова