хора в космоса

НАСА ще транспортира хора в Космоса от 2019 г.

НАСА анонсира намеренията си за превоз на хора в Космоса. Досега американските астронавти разчитаха на Русия, за да бъдат транспортирани до Международната космическа станция. Това начинание ще стане възможно благодарение на частната американска компания SpaceX. Още през 2014 г. SpaceX, начело с Илън Мъск, получи от НАСА 2,6 милиарда долара за довършване на последната фаза на Commercial Crew Program. Boeing пък получи 6,2 милиарда долара, за да разработи модула CST-100 Starliner.

В недалечното минало

Първата демонстрация на товарния кораб Dragon е през май 2012 г.  Опитът е осуетен след откриване на проблем в един от двигателите. Dragon е в орбита на 22-ри май.

Първата официална „доставка“ обаче е осъществена през октомври 2012г. След  достигане до станцията, корабът се спуска успешно в Тихия океан, близо до Калифорния.

В близко бъдеще

Космическият кораб, с името Crew Dragon, ще бъде готов за тест без екипаж към края на 2018 г. и с екипаж през април 2019 г. В Twitter Илън Мъск обяви, че апаратурата е в готовност и това ще се потвърди при два успешни теста на „Crew Dragon”. Корабът ще бъде за екипаж от 7 души.

 

Договорът на НАСА с руския космически кораб „Союз“ изтича през януари 2020 г. и космическата агенция не желае да го подновява. Това значи, че при евентуално закъснение при разработването и въвеждането в експлоатация на “Crew Dragon”, е възможно американските астронавти да си останат за известно време на Земята.

“Ако нито Boeing, нито SpaceX са готови да летят до ноември 2019 г., САЩ рискуват с пропуски в достъпа до Международната космическа станция(МКС). Системата на МКС не може да функционира без присъствието на САЩ, която поддържа и управлява интегрални системи“. – казва Кристина Чаплейн, директор на GAO (правителствена служба, контролираща работата на НАСА).

Любопитно

След като космическите кораби бъдат сертифицирани, ще има възможност срещу заплащане да летят и космически туристи. Разбира се, при по-кратки мисии.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Яна Гарабитова