излекуван от ХИВ

Британски пациент е излекуван от ХИВ след терапия със стволови клетки?

Британски пациент е излекуван от ХИВ, смятат лекари, съобщавайки, че вирусът в тялото му е станал „неоткриваем“ след трансплантация на стволови клетки. Изследването им е публикувано в престижното научно списание Nature.

Това е вторият подобен случай в историята на медицината. Пациентът от Лондон, който е бил лекуван от рак, е в ремисия от ХИВ в продължение на 18 месеца. Той е спрял и да приема лекарства.

Според изследователите е твърде рано да се каже, че пациентът е излекуван от вируса на СПИН. Те подхождат изключително внимателно с този израз.

Има ли приложение лечението

Експертите твърдят, че методът не е практичен за лечение на повечето хора с ХИВ. Но един ден може да помогне да се намери лек. Пациентът от Лондон, чието име не се посочва, е бил диагностициран с вируса през 2003 г. Той е имал също така лимфом на Ходжкин в напреднал стадий, открит през 2012 г.

Мъжът минал през химиотерапия за лечение на рака на Ходжкин. В допълнение стволовите клетки били имплантирани в пациента от донор, резистентен към ХИВ. Цялото това дело е на учени от Университетския колеж в Лондон, Имперския колеж в Лондон, Кеймбриджския и Оксфордския университет.

„Не е аномалия“

Това е вторият път, когато пациент, лекуван по този начин, завършва с ремисия на ХИВ. Преди десет години друг пациент в Берлин получи трансплантация на костен мозък от донор с естествен имунитет към вируса.

Тимъти Браун, за когото се казва, че е първият, който „побеждава” ХИВ/ СПИН, е получил две трансплантации и обща лъчетерапия срещу левкемия. Това е много по-агресивно лечение.

„Чрез постигането на ремисия при втори пациент, използвайки подобен подход, ние показахме, че пациентът от Берлин не е аномалия. И че в действителност именно подходите за лечение са елиминирали ХИВ при тези двама души“, посочват специалистите в доклада си.

излекуван от ХИВ

Ще има ли ново лечение?

Въпреки че тази новина е толкова вълнуваща, тя не предлага ново лечение за милионите хора по света, живеещи с ХИВ. Агресивната терапия се използва предимно за лечение на рака на пациента.

Все пак текущите ХИВ терапии са наистина ефективни, което означава, че хората с вируса могат да живеят дълъг и здравословен живот. Но учените не спират да са оптимисти. Те знаят, че успехът на трансплантацията на стволови клетки предлага надежда, че могат да бъдат разработени нови стратегии за справяне с вируса.

Лекарите припомнят, че колкото и да е важно лечението, светът трябва да постави фокус върху диагностицирането на ХИВ. Това позволява по-силен контрол над вируса и по-дълъг живот с него. Освен това ранното откриване предпазва и други хора от потенциално заразяване.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.