Любомир Дуцолов – Luba6ky за любовта към видеото и още

За първи път Ви запознахме с Любомир Дуцолов – Luba6ky в материала ни за Digital4Plovdiv 2019 г., където нашите кореспонденти бяха изключително доволни от лекцията му за монтиране на видео и създаване на въздействащи реклами. В едни 30 минути, които изглеждаха съвсем недостатъчни, Luba6ky успя да запали публиката по създаването на качествени монтажи, както и да обясни какво се изисква за едно наистина впечатляващо видео, както на начинаещите в залата, така и на професионалистите. 

Клиентите му са някои от най-известните компании в България, които, разбира се, имат и най-голямо медийно присъствие. Десетките му ревюта, рекламни клипове и продукции свидетелстват, че знае тънкостите на създаването и обработването на видео. След като ние самите се запознахме с него, решихме и да го представим на Вас чрез рубриката „Личности“. Вижте сами как протече разпитът разговорът ни:

Здравей, кажи ни кой е Luba6ky?

Пичага… Или поне се старае да е такъв. Реалист. Не на последно място и артист, когато му се получават нещата, хаха. Luba6ky обича понеделниците и мрази петъците, напук на всеобщите тенденции и всички мързеливци, които не си харесват работата и ги е страх да направят промяна в живота си. Демек – той е бачкатор. Luba6ky става в 6:00 и си ляга в 12:00. Използва всяка минута да прави нещо, което да го обогатява. За Luba6ky “времето” има различно значение и стойност. Гледната точка над всеки въпрос също. Luba6ky отговори на този въпрос в трето лице, но всъщност не е толкова надут.

Любомир Дуцолов - Luba6ky

Как се появи този прякор?

Има известни спорове във фамилията кой точно го е измислил. Още повече след като станах известен с него. Реално това е прякор, който ми даде баща ми. С течение на времето и други започнаха да ми казват така и така си остана. Не всички ми казват така, ако трябва да съм честен, но аз реших този прякор да остане като артистичен псевдоним. Не е някаква измишльотина, за да се правя на интересен, а в същото време е оригинално и няма как да срещнеш някой друг на улицата с такова име.

Какво те накара да започнеш да се занимаваш с видео?

Така ме завъртя животът. Никой не ми е сложил камерата в ръцете и не съм от семейство на артисти. Не че вярвам много-много във висши намеси и такива неща, но явно всеки от нас си е определен за нещо. Аз съм завършил все технически специалности и сега не правя нищо свързано с тях. Просто имах късмета да разбера какво е нещото, което харесвам докато беше пред мен. Смятам, че доста хора не успяват да го видят, когато се появи, и затова са нещастни.

Кой беше първия ти видео проект?

Един ден, още в гимназията, решихме да правим скечове и пародии. Така се започна всичко. Така разбрах, че това май ми харесва да го правя. Всичко беше тотален майтап, но го взимахме много сериозно. Правехме сценарии, графици на снимки и дори си ги изпълнявахме до голяма степен. Години по-късно започнах да снимам ревюта на телефона. Бях супер зле технически и нищо не разбирах от камери, монтаж и т.н. Проба-грешка ме докара до ден-днешен.

Едно от видеата на Luba6ky, които изровихме от YouTube канала му

Кои са хората, от които черпиш вдъхновение и идеи?

Все хора, които вярват, че не живеем в толкова скапан свят. От борбени хора, които не се отказват. В последно време имам късмета да работя с колегата ми Кирил, който супер много ме надъхва. Иначе гледам доста Джордан Питърсън, Гари Вий и още няколко подобни личности. В един момент, в кариерата на всеки артист нуждата да гледаш други артисти от твоя бранш изчезва, защото няма кой знае какво да научиш от тях. Започваш да се интересуваш от коренно различни неща, защото това е нужно, за да можеш да качиш следващото стъпало.

Коя е любимата ти техника (конкретен модел и защо)?

Да си призная вече нямам любима. В последно време снимам с толкова разнообразни камери и обективи, че всичко започва да ми се обезценява. Всеки млад кинаджия има някаква вманиачена нужда да пипне RED или ARRI, но след като ги пипнеш и видиш, че е камера като всички други, а да не говорим, че дори ти прави живота по-сложен, вече не те сърби толкова да чоплиш темата с техниката. За да кажа все пак нещо – ARRI са ми фаворити. От евтините камери BlackMagic според мен са най-доброто за парите си и доста неща снимам с тях.

Какво обичаш да снимаш?

Основно реклами. Това винаги ми е било интересно. Интересен ми е процесът по оформяне на идеята така, че да представи продукта по интересен начин. Харесват ми клиентите, които са смели и искат да излязат от рамките, а това прави работата ми много интересна. Харесват ми и филмите. Някой ден ще стигна и дотам, но всичко с времето си.

Видео от пътешествието му до Лондон по покана на Discovery Channel, за да се срещне с Ед Стафърд и  Goblin Works Garage.

Коя е най-голямата трудност, която срещаш в работата си, освен това всички да искат 4К видео?

Работата с хора е доста трудна, но не в смисъл, че се оплаквам. Харесва ми, че е трудно и ми харесва да се сблъсквам с чепати хора, защото това ми позволява да ги разбера. Това е важно за един режисьор, защото в крайна сметка ние работим с човешките емоции.

Вероятно тук трябва да кажа неща като “пари”, “клиенти”,”държавата”… Да, трудно е. Къде е лесно? Ако някой знае – да ми каже, че аз още не съм го намерил. Такива проблеми има винаги. Въпросът е как гледаш на трудностите…

Книгата ти се казва „Първи дубъл“, защо избра тази тема?

Това знам и за него пиша. Като се обърна назад виждам колко много неща съм изписал и поднесъл на тепсия през годините, за да може хората да не се сблъскват с проблемите, които имах аз. Явно това си е част от мен. Писал съм ръководства, статии, анализи и какво ли не. Винаги е било по теми, по които съм чел много, практикувал съм в областта и съм понаучил това-онова.

„Първи дубъл“ говори за процеса. Същия този процес, през който всеки трябва да мине, ако иска накрая да покаже творбата си. Някои го харесват, други не много, но трябва да го извървят. Аз вървя по този път, през цялата книга реално, всеки път, когато имам нова поръчка. Като го направиш няколко десетки пъти започваш да го разбираш и да можеш да го обясниш.

първи дубъл - книгата на Любомир Дуцолов - Luba6ky

Как ти хрумна идеята да напишеш „Първи дубъл“ и да подариш целия този безценен ноу-хау на хората?

Трябваше да водя една лекция. Беше първата лекция, на която щях да изляза пред много хора и да говоря. Понеже исках да съм много подробен и да дам стойност на посетители, от зор изписах 15 страници информация.

Лекцията ми беше 1 час и съответно тези 15 страници бяха съкратени драстично. Докато ги пишех едната вечер се замислих, че това би станала една много яка книга, ако някой се хване да я напише. И те така…

„Поти се на пазарлък, за да не се потиш на работа“ – кое ти спестява потенето на работа, как си спестяваш излишните усилия?

Всичко е част от процеса. Няма скрити вратички и тайни. Ако си харесваш работата, няма да те притеснява потенето и затова ми е малко трудно да отговоря на този въпрос. Разбира се, с опита и с времето започваш да вършиш нещата много по-ефективно. Учиш се как да говориш, как да пишеш, как да ръководиш хора и да бъдеш отговорен. За да не се потиш на работа не трябва да разчиташ на времето от 9 до 5 да те направи професионалист. Може би това е единственото, което мога да кажа като ясен отговор.

В каква посока смяташ да се развиваш сега?

В същата. Аз всъщност едва сега започвам. Няколко клипа, качени в сайт като портфолио, и написана книга не са краят на всичко. Нещата тепърва ще стават интересни. Влизам в най-силните си години и шоуто сега започва.

Разкажи ни нещо за себе си, което другите не знаят?

Може би най-странното ще е ако кажа, че навремето започнах като шофьор на камиони. То го пише в книгата де, ама нищо.

Отправи кратко послание към потребителите на „Technology.bg“.

Не си пилейте времето в глупости, защото лети много по-бързо, отколкото си мислите или са ви казвали.

 

Благодарим на Luba6ky за прекрасното интервю и му пожелаваме успех, попътен вятър и много вдъхновение в бъдещите му проекти и начинания. Заповядайте в Технологичното общество на България, за да си поговорим за техника, софтуер и всичко, което Ви интересува.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Иванина Минкова

Вярваща в бога на постоянните въпроси и отговори, аз съм на кръстоносен поход за добавената стойност и любимият ми въпрос-оръжие е "Защо". За да отговоря на него за себе си и за всички останали, се обърнах към четенето и писането. Ето ме днес, copy, content и creative writer, за когото знанието никога не е достатъчно.