Начало / Новини / Първият луксозен хотел в Космоса отваря врати след 4 години
хотел в Космоса

Първият луксозен хотел в Космоса отваря врати след 4 години

Искате ли да видите 16 изгрева в един ден? Или да се реете на нулева гравитация? Да бъдете един от малкото, които са виждали нашата планета отдалеч? Само четири години и около 9,5 милиона долара ви делят от това, което беше обявено като първия луксозен хотел в Космоса.

Проектът за станция Aurora беше представен миналата седмица на срещата на високо равнище на Space 2.0 в Сан Хосе, Калифорния. Разработена от базираната в САЩ стартираща компания за космически технологии Orion Span, модулната космическа станция ще може да приютява по шест души наведнъж. Това включва двама членове на екипажа и четирима туристи, които ще могат да се възползват от възможността за 12-дневни екскурзии далеч от дома. Очаква се първите гости да бъдат посрещнати през 2022 година.

„Нашата цел е да направим пространството достъпно за всички“, каза в изявление Франк Бунгър, главен изпълнителен директор и основател на Orion Span. „При стартирането, станцията Aurora ще влезе в експлоатация незабавно, като предлага бърз достъп и най-ниската цена, коментирана до момента за пътешествие в Космоса.“

Солиден опит?

Докато едно пътуване от 10 милиона долара е извън бюджета на повечето хора, Orion Span твърди, че предлага автентичен астронавтски опит. Според Бунгър се изисква „исторически 24-месечен режим на обучение, за да подготвя пътниците да посетят космическа станция“.

Незабравимо преживяване

По време на своето 12-дневно приключение супер богатите пътници ще летят на височина 200 мили над повърхността на Земята в Low Earth Orbit или LEP, където ще се наслаждават на невероятни гледки към Синята планета. Хотелът ще обикаля Земята на всеки 90 минути. Това означава, че гостите ще виждат около 16 изгрева и залеза на всеки 24 часа.

Дейностите на борда включват участие в изследователски експерименти като отглеждане на храна в орбита – която гостите могат да отнесат вкъщи като сувенир – и да се издигнат над родния си град. Те ще могат да водят видео разговори с по-малко щастливите си близки вкъщи чрез високоскоростен безжичен интернет. Докато се наслаждават на нулевата гравитация, пътниците могат свободно да се движат из станцията и да гледат през люковете.

Депозити вече се приемат за бъдещи престои в космическия хотел. Сумата от 80 000 долара ще бъде напълно възстановена, ако кандидатите не могат да съберат всички 9,5 млн. долара.

Ентусиастите ще преминат през тримесечна програма за сертифициране по астронавтика на Orion Span (OSAC) преди излитане. Компанията припомня, че има екип от ветерани във космическата индустрия. Те заедно имат повече от 140 години опит в космическото пространство.

Следващата мисия на Orion Span? Да пусне първите човешки жилища извън Земята.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.