Заглавна картинка на статията "PALIT - новият играч на SSD пазара"

PALIT – новият играч на SSD пазара

Palit обяви, че се включва в пазара за SSD. Компанията анонсира плановете си за две линии SSD продукти, които ще продава под собственото си име. Продуктите ще са предназначени за масовите геймърски  компютри. Компанията смята да използва контролери от Phison с 3D MLC или 3D TLC NAND flash чипове от Micron, в зависимост от това за кой модел става въпрос.

Кои са Palit и какво правят на SSD пазара?

Palit Microsystems са едни от лидерите на пазара за графични карти. Компанията произвежда едни от най-масовите модели и е добре позната в тези среди. Но защо SSD? Всъщност компанията не е съвсем нова и на този пазар. Марките GALAX и KFA2 предлагат продукти, базирани на Phison от известно време. Тези марки са също така собственост на компанията. Предлаганите продукти от тези фирми никога не са достигали масовост. Техните усилия по-скоро са  възприемани като развитие на самия бранд и проучване на пазара, отколкото конкуренция на големите играчи като Samsung, Intel, Kingston и други. Този път Palit обяви две серии SSD-та със собствената си марка. Сериите включват общо седем модела, които са насочени основно към бюджетни и масови PC конфигурации. Засега нямаме информация относно плановете на компанията за продукти от висок клас или за M.2 продукти.

Palit UVS

Първото попълнение е Palit UVS. Тези продукти ще имат Phison S3111-S11 контролери и ще използват 3D-TLC памет. С тях компанията ще се прицели в ниския клас геймърски компютри. Дискът ще има версии с 120, 256, 480 и 512 гигабайта капацитет. Всички, освен най-малката версия, ще използват 3D TLC NAND технология. 120-гигабайтовата версия ще използва обикновената TLC flash технология. В зависимост от модела, серията би трябвало да успее да покаже скорости до 560 мегабайта в секунда при четенето и до 470 мегабайта в секунда при писането (370 мегабайта в секунда за 120 гигабайтовата версия). Тези скорости са за последователно четене и писане, като от гледна точка на произволното (random) четене и писане – очакваме то да е около 72,500 IOPS четене и 85,000 IOPS писане (Input/Output per Second).

Palit GFS

Другото попълнение е Palit GFS. Те ще бъдат базирани на същия Phison S3111-S11 контролер, но ще използват 3D-MLC NAND flash технология. Серията ще има три модела с капацитети от по 120, 128 и 240 гигабайта. Всичките ще бъдат базирани на 3D MLC технологията. Потребителите, избрали някой от тези модели, ще се възползват от издръжливостта на тази технология. От гледна точка на скорости GFS серията е малко по-бърза от UVS, като последователното четене ще достига 560 мегабайта в секунда, а писането – 480 мегабайта в секунда. При произволните скорости, от Palit твърдят, че могат да достигнат 75,000 IOPS при четене и 87,500 IOPS при писане (при версията с 240 гигабайта капацитет). В бъдеще компанията може да разшири GFS серията с повече версии с по-голям капацитет. Засега обаче по-високият клас предложения остава ограничен до тези три избора.

По-долу ще намерите обобщена информация за двете серии:

Таблица с информация за Palit SSD продуктите

Контролерът Phison S3111-S11

Познат още като PS3111-S11, този контролер е позициониран под S10 заради факта, че има само два NAND канала и физически не може да предложи изключителни скорости. Тъй като е SATA контролер, PS3111-S11 няма възможността да поддържа скорости, по-високи от 550 мегабайта в секунда (последователно четене и писане). Основното подобрение върху по-старите му предшественици е поддръжката на LDPC ECC (Low-Density Parity Check Error Correction). Накратко, това е способност на самото SSD да открива и поправя грешки, получили се по време на писане или при застаряване на данните. Тази опция може да бъде ползвана при по-издръжливи продукти, което означава, че може да очакваме понижаване на цените на дисковете от по-висок клас. Освен това, PS3111-S11 поддържа 3D и 1z MLC/TLC NAND flash технологии и блокове в паметта с размери 8 и 16 килобайта. Това позволява на контролера да бъде използван в SSD продукти с по-голям капацитет.

Ето още информация за контролера:

Таблица с информация за контролера

Защо това има значение за целия пазар?

Снимка на Palit SSD продукти

Има две причини, поради които това действие на Palit има значение: доставчикът на памет и самият производител. По принцип Phison доставя контролерите си заедно с паметта и фърмуера, а в много случаи дори осигурява сглобката и тестовете. Въпреки това Palit разполагат с достатъчно поточни линии, за да произвеждат всичко сами. Засега нямаме информация дали компанията ще произвежда самостоятелно новите си SSD-та или ще възложи тази задача на друга компания.

Доставчикът на NAND клетките също не е известен и възможностите са няколко. Palit не обявява публично кой ще бъде техният доставчик, но пак ще отбележим, че Phison обикновено доставят контролерите си заедно с памет от Toshiba. Знаем със сигурност, че съществуват Phison PS3111-S11 прототипи с BICS2 памет от Toshiba, както и продукти с този контролер с 3D NAND технология от Micron.

Очаква се да видим продуктите от Palit на пазара идните месеци. Засега няма информация за цените, но с оглед на всичко останало очакваме Palit да опита да се конкурира с останалите именно чрез цената си.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.