Бъг
Протоколът от техническата поддръжка на харвадския компютър Mark II заедно със злощастното насекомо, фотография: Courtesy of the Naval Surface Warfare Center, Dahlgren, VA., 1988

Откъде идва думата „бъг“ и защо грешката е 404?

Истории за бъгавия бъг и 404

Досадният надпис 404 File Not Found цъфва на екрана ни, когато търсената от нас страница вече не съществува или не може да бъде открита. Всъщност това е код за грешка в протокола на HTTP.

Има различни тълкувания за името на тази грешка, но най-разпрострена е версията, че първият в историята сървър в Церн бил разположен върху бюро номер 404. И когато се появявала някаква грешка, просто трябвало да се преместиш на него, за да оправиш нещата.

Друга разпространена компютърна легенда води началото си от 1942 г. В лабораторията на Харвардския университет електромеханичните вериги на Марк II не функционирали както трябва. Причината се оказала твърде прозаична – служителите открили насекомо (или буболечка – от англ. bug) между контактите и компютърът давал “на късо”. Оттогава всякакъв вид компютърни неизправности се обявяват за бъгове. А тези думи до такава степен навлизат в езиците по цял свят, че от тях се раждат странни производни, които често са много популярни и в младежките сленгове. Типичен пример е изразът “той се бъгна”, използван за човек, който не е на себе си.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Десислава Бацанова

Редактор с дългогодишен стаж в областта на "мъжките играчки", специализиран в областта на автомобилите, яхтите, часовниците и технологиите.