Тим Бърнърс-Лий Глобалната мрежа

Създателят на глобалната мрежа

Кой, защо и кога създава глобалната мрежа

През 1991 г. сър Тим Бърнърс-Лий (Sir Timothy John Berners-Lee), преподавател по физика в колежа “Куинс” в Оксфорд, измисля революционна система за организиране, препращане и преглед на интернет страниците. Ученият е удостоен с титлата „сър“ едва през 2003 г., именно за тези си заслуги. Още повече, че той не капитализира откритието си и не извлича полза от него. Целта му е учени от цял свят да могат да препращат хипертекстове и информацията да бъде достъпна за всички. Така била създадена глобалната мрежа.

И още нещо любопитно: за определен период от научната си кариера Тим Бърнърс-Лий имал забрана за достъп до университетския компютър заради хакерство. Но Тим бил толкова изобретателен, че успял с помощта на поялник да конструира собствен компютър от телевизор и микропроцесор Motorola.

Тим Бърнърс-Лий не само създава мрежата в началото на 90-те, но и разпространява технологията си по интернет. Пресата го включва в списъка на 100-те най-важни личности на ХХ в.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Десислава Бацанова

Редактор с дългогодишен стаж в областта на "мъжките играчки", специализиран в областта на автомобилите, яхтите, часовниците и технологиите.