Дневна доза - първият слънчев часовник

Откога датира първият слънчев часовник

Знаете ли, че…

2500 години преди новата ера един китаец забил права пръчка в земята и установил, че сянката ѝ пада на приблизително едно и също място всеки ден. Това бил първият слънчев часовник. За съжаление, както можем да се досетим – не работел нощно време.

Слънчевият часовник е средство, което измерва времето, като се базира на сянка, хвърлена от предмет, която отразява различната позиция на слънцето през деня. Той има практически нулев разход на енергия – нещо, с което дори съвременните часовници няма как да се похвалят.

Откога датира първият слънчев часовник?

Горе-долу 700 години преди новата ера в Стария завет е описан такъв часовник – „часовника на Ахаза“, споменат в Исая 38:8

„Ето, ще върна сянката десет градуса надире, които е изминала върху слънчевия часовник на Ахаза. И тъй слънцето се върна надире десет градуса, които бе изминало.“

Слънчеви часовници използват всички забележителни култури, като с времето те ставали все по-точни и усъвършенствани. Били са използвани в правителствените и търговските служби. Смята се, че много по-ранните обелиски, поставяни върху храмове в чест на фараона, също са били използвани като часовници.

Свали като WallPaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За LadyF

Аз съм писател на свободна практика. Опитен, качествен, гъвкав, оригинален, отличен писател.