VA-11 HALL-A

VA-11 HAll-A : Cyberpunk Bartender Action

VA-11 HАll-A е визуална новела, разработена от скромното инди студио Sukeban Games. Поставена в недалечното бъдеще, играта разказва историите на персонала и клиентите на леко занемарения бар VA-11 HALL-A. Дом на VA-11 HALL-A – наричан на галено Valhalla – са несигурните улици на Glitch City. Град, управляван от интересите на мегакорпорации, защитавани от корумпирано правителство, частни полицейски сили и нанороботи, следящи всеки и всичко.

Историята

В 70-те години на 21 век, Glitch City е град, разкъсван от престъпност и корупция. Контролиран от интересите на мегакорпорацията Zaibatsu Corp, упражнявана посредством марионетно правителство, Glitch City е същевременно и сред първенците в установяването правата на съзнателните андроиди – Lilim. Вашата ролят тук е в лицето на Jill Stingray – барманка на едноименното заведение. Заклет пушач, ценител на бирата и откровен нърд в свободното си време, Jill възприема работата си изключително сериозно.

В началото на всеки работен ден тя подбира и подрежда песните в джубокса – или иначе казано – саундтракът на играта – и отваря бара с думите „Time to mix drinks and change lives.“. А ако почувства нуждата, може да смени и канала на телевизора в дъното.

VA-11 HALL-A

Освен вас, за бара отговаря и собственичката – Dana Zane, чиято история включва кариера на професионален борец. А за клиентите се грижи и вашият колега Gillian, по прякор John (насред други). Той пък предпочита да пази миналото си в тайна. Клиентите на бара покриват всички прослойки на обществото в Glitch City – от средностатистическия наемник Jamie, през андроидът-ескорт Dorothy, та до мозъкa в буркан Taylor. Всеки от тях, окуражен от коктейлите, ще сподели с вас по нещо – ден след ден, изграждайки образа на героя си.

Геймплейът

Както повечето игри в жанра, геймплейът е сравнителнo минимален. Дневният цикъл на играта е разделен между вечерен сегмент, който прекарвате на работа в бара, и дневен, който прекарвате вкъщи. По време на вечерния сегмент, в по-голямата си част VA-11 HALL-A ще ви остави да се насладите на брилянтно замисления диалог между Jill и разните посетители на Valhalla. Тези диалози пък периодично ще подлагат на тест барманските ви умения. За разлика от други визуални новели, във VA-11 HALL-A няма да влияете на развоя на играта чрез различни опции в диалога, а чрез напитките, които сервирате.

VA-11 HALL-A

В технологично напредналия свят на VA-11 HALL-A традиционните коктейлни съставки са отстъпили място на няколко химически компонента. В различни количества и комбинации те определят вкуса и алкохолното съдържание на напитките. На ваше разположение ще имате каталог, чието съдържание ще ви позволи да задоволите всеки вкус. Както и в истинския живот, не всеки клиент ще дойде при вас с ясна поръчка. Някой ще поиска нещо горчиво, друг -нещо студено, а трети – „обичайното“. От вас ще зависи да изпълните поръчката правилно, рискувайки при грешка да се лишите от бонуса за деня и част от бакшишите.

Самото миксиране е просто – поставяте нужния брой съставки в миксъра и миксирате. При нужда, добавяте лед или оставяте напитката да отлежи преди това. Миксиране за повече от 5 секунди преминава в блендиране. Което е и изискването за някои коктейли. Освен с придърпване на мишката, можете да добавяте съставките и с бутоните Q, W, E, R и T – което доста ускорява процеса. При грешно смесен коктейл рестартирате и започвате отново.

Вечерите са разделени на две части, с почивка по средата, в която можете да запазите играта си, докато Jill изпуши някоя и друга цигара и смени песните в джубокса.

VA-11 HALL-A

Интересните подробности

Когато не е на работа, Jill предпочита да прекарва времето си, браузвайки теми в месидж борда Danger/u/, новини в уеб медията Augmented Eye, както и личния блог на андроида попзвезда – *Kira* Miki. Като всеки отговорен възрастен, Jill ще използва своите спечелени с пот на челото пари, за да покрива основни сметки, като ток и наем. Отделно, като всяко нормално човешко същество, тя има нужда и от някоя и друга глезотийка тук-там. Задоволяването на дневната шопинг прищявка ще позволи на Jill да се съсредоточки на работа и да не забравя поръчките на клиентите си веднага след като ги получи.

Постепенното трупане на дреболийки ще изпълни и придаде характер на апартамента ви. А сдобиването с винтидж гейминг машината PC-9X даже ще ви позволи да се насладите и на bullet hell мини-игричката Model Warrior Julianne. Предупреждаваме – може да доведе до спонтанни изблици на агресия, депресия и посттравматичен стрес. Играйте на своя отговорност!

Освен в стандартния цикъл от вечери в бара и дни вкъщи, ритъмът на игра периодично разнообразява с мини игри и бонус диалози. Предугаждането на нуждите на клиентите ви в определени моменти може да доведе до задушевен разговор зад бара по време на почивката ви. А някой път пък ще се приберете вкъщи с гост, с когото да обърнете по някоя бира.

В заключение

VA-11 HALL-A е създадена с пиксел арт стил наум. Дизайните на света и героите черпят вдъхновение от киберпънк и аниме мотиви, а резултатите са оригинални и запомнящи се. Саундтракът е може би най-силната страна на играта, след много добре написания диалог. Освен доброто му качество, огромен плюс е и фактът, че разполагате с възможността да подредите любимите си песни в плейлиста на джубокса. Дадена песен ви се е набила в главата и искате да въртите само нея? Можете да я наспамите в плейлиста. Искате да смените песента – отваряте джубокса и сменяте.

Неизбежно, в даден момент миксирането на напитки може да започне да доскучава, макар че играта доста сполучливо разноорбазява поръчките. Тук доста помага възможността да добавяте съставки с клавиатурата, което значително отнема от времето за приготвяне. Отделно в даден момент е доста вероятно и да започнете да наизустявате някои коктейли.

Във VA-11 HALL-A ще ви се наложи да преминете през доста четене и доста кликане. Ако не харесвате прекомерното четене и кликане в игрите си или визуалните новели като цяло, може би ще ви се стори трудно да я харесате. Но ако искате да дадете шанс на жанра, VA-11 HALL-A определено е изключително подходящ избор, с който да започнете. Още от самото си появяване в Steam през далечната 2016-та досега, играта може да се похвали с 97% – 99% позитивни ревюта.

А в рамките на продължаващата до 25 януари зимна разпродажба в Humble Bundle, можете да я намерите и с чувствително намаление – тук. Играта е достъпна за Windows, Linux, MacOS и PS Vita.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Иван Иванов