интервюиране на програмисти

Skype Lite за слаби смартфони пусна Microsoft в Индия

Microsoft пусна нова версия на Skype, насочена към потребителите в развиващите се страни

За да бъде по-достъпна за хората с по-стари телефони и слаба интернет връзка, Skype Lite се фокусира върху съобщенията. Все още обаче приложението не може да бъде използвано.

Skype Lite е последното от поредицата от леки приложения,

насочени към развиващите се страни. С изкарването на леката версия на Skype „Майкрософт“ върви по стъпките на Facebook Lite, Messenger Lite и  YouTube Go. Излишно е да споменаваме, че всички те са създадени с абсолютно същата цел. Съвсем реално е да очакваме все повече технологични компании да последват примера и да пуснат олекотени версии на приложенията си.

Skype Lite предлага същите основни характеристики като голямото приложение, но е оптимизирано за използване от по-слаби устройства и за по-слаб интернет. Това означава, че „Лекият“ може да се използва през 2G мрежа и да остава стабилен дори при прекъсване на връзката – нещо нормално за Третия свят.

Обемът на олекотеното приложение е 13 мегабайта

Големината му е оптимизирана идеално, за да запази паметта на по-старите телефони. Освен този плюс, можем да му пишем и още един сериозен. Skype Lite щади батерията на смартфона, като консумира много по-малко ток от нея, дори когато се използва за видео разговори. Файловете, които се изпращат през приложението, биват компресирани, което чувствително намалява използването на данни.

За момента приложението Skype Lite е достъпно само в Индия. „Майкрософт“ го пусна именно в Мумбай, след като го анонсира официално. Софтуерният гигант заяви, че леката версия е създадена от Индия за потребителите в Индия. Много е вероятно, въпреки това изявление, Skype Lite да стане достъпно и за по-слабите смартфони от останалия свят.

Разбира се, приложението може да се свали от Play Store на Google, и то, както споменахме по-горе, само ако се намирате в Индия. Всички други потребители с по-базови смартфони ще трябва да почакат, докато Microsoft реши дали и кога ще благоволи да разшири достъпността на приложението. Все пак горе главата. Съществуват множество безплатни алтернативи на Skype.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Почти юрист, малко журналист и малко повече - дърводелец. Здрасти!