Норман Бейтс

Норман Бейтс (Norman Bates)

След като миналата седмица Ви представихме „най-младия“ до момента антигерой, нека сега да насочим вниманието Ви и към „най-стария“. Отново сме сряда и е време за традиционната ни поредица „Хорър икони“, част от рубриката Герои. Тази седмица наш гост ще е господин Норман Бейтс (Norman Bates). Нека го представим.

Кой е Норман Бейтс?

Норман Бейтс е герой от новелата “Психо” на Робърт Блох, която през 1960-а година се превръща в емблематичната лента със същото заглавие на не по-малко емблематичния режисьор Алфред Хичкок. Бейтс, в своята същност, е психопат, страдащ от остро психично разстройство, което води до раздвоение на личността. Той е обсебен от образа на своята майка, която го е тормозела като малък и която той убива впоследствие. Самият Норман не наранява. Неговата майка го прави вместо него. Запазена марка са кухненският нож и женската престилка, с която явно е запомнил своя родител. В края на първата част е заловен и затворен в психиатрия.

Следват още три продължения, както и две книги от Блох, но филмовите и книжните еквиваленти нямат общо помежду си. Освен това има опит и за сериал с името “Bates Motel” от 80-те, но изглежда е бил неуспешен, защото така и не е излъчен. Все пак пилотният епизод бива показан под формата на телевизионен филм, но претърпява пълен провал.

За щастие, нов сериал със същото име, който се явява прикуъл на поредицата, успява да постигне нужния успех. Той представя по един прекрасен начин бавното потъване на Норман сред лудостта и мрака, терзанията и любовта към неговата майка. През тази година трябва да се излъчи и последният пети сезон (представихме Ви трейлър тук).

“Психо” не се разминава и с римейк-болестта на Холивуд и то още през 1998-а година (само 8 години след последната част). Той обаче претърпява тотален крах и едва ли някой го помни, както и изпълнението на Винс Вон като Норман Бейтс.

Всъщност актьорът, който се свързва с образа на побъркан убиец, е Антъни Пъркинс, изпълняващ ролята и в четирите филма. Изпълнението му оставя трайна следа у зрителя дълго след финалните надписи.

Норман Бейтс няма статуса (поне за нас) на представените до момента девет злодеи. Въпреки всичко той е една икона и рано или късно някой отново ще се сети за него (както и се случва с новата версия на „Bates Motel“).

За финал ще Ви оставим с една от най-емблематичните сцени в историята на киното – прочутата сцена под душа:

https://www.youtube.com/watch?v=8VP5jEAP3K4

Следващата седмица ще Ви запознаем с още един образ, който е плод на болното въображение на Клайв Баркър, а именно „Daniel Robitaille, познат като The Candyman„.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Димитър Копарански

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown. So... fear me since you don't know me!