НАСА отмени полета на проекта Artemis, насрочен за днес

Американската космическа агенция беше насрочила излитането на своята гигантска нова лунна ракета – Space Launch System. Space Launch System е най-мощното превозно средство, разработвано някога от НАСА, и ще бъде в основата на проекта Artemis, който има за цел да върне хората на Лунната повърхност след 50-годишно отсъствие. Мисията на Луната ще постави основите за полети до Марс през 2040 г.

Очаквания

Ракетата трябваше да се издигне от космическия център Кенеди в 08:33 местно време (15:33 българско време) в понеделник, 29 август. Нейната задача щеше да бъде да задвижи тестова капсула, наречена Orion, далеч от Земята. Space Launch System трябваше да обиколи Луната по голяма дъга, преди да се спусне в Тихия океан след шест седмици.

Екипажът на Orion е разпуснат. Ако не беше и хардуерът работи нормално, астронавтите щяха да се качат на борда за поредица от все по-сложни мисии, започващи през 2024 г.

Artemis

„Всичко, което правим с полет Artemis I (Артемида) е, че гледаме през призмата на това какво можем да докажем и какво можем да демонстрираме, което ще намали риска за мисията с екипаж Artemis II“, обясни астронавтът на НАСА Ранди Бресник.

Времето във Флорида е много динамично по това време на годината, с чести бури, които  преминават над космодрума. Наистина, мълниеносните кули на площадката бяха ударени няколко пъти през последните дни.

Рано сутрин, условията обикновено са най-спокойни. „По принцип началото на часовия прозорец за изстрелване е точно след 08:30 сутринта, тогава има 80% шанс за благоприятно време“, каза метеорологът Мелъди Ловин.

Дали Artemis е Аполон за ново поколение?

През 1969 г., когато Нийл Армстронг и Бъз Олдрин направиха първите си стъпки на Луната, те поставиха началото на златната ера на изследване на космоса. Програмата Аполо промени начина, по който виждаме нашата планета Земя. Сега, 50 години по-късно, Луната отново е в полезрението на човечеството. Тези, които никога не са успели да станат свидетели или д участват в мисиите на Аполо , надеждата е, че проект Артемида ще вдъхнови ново поколение астронавти.

НАСА планира да приземи първата жена и първия цветнокож човек на Луната – заявка, че  изследването на космоса е отворено за всички. А Лунната повърхност е само началото. Амбицията на НАСА е още по-далеч, нейният поглед е насочен към Марс. И това наистина ще бъде огромен скок в астронавтиката и като космическо изследване и преживяване.

Защо полетът не се състоя?

НАСА отмени изстрелването на своята голяма нова ракета за Луната – Space Launch System (SLS). Експертите, които контролират изправността на ракетата, висока 100 м, се бореха да накарат двигателя ѝ да се охлади до правилната температура. Преди това забелязаха нещо, което изглеждаше като пукнатина високо на ракетата, но в крайна сметка решиха, че е натрупване на скреж.

Първият полет, част от програмата Artemis на НАСА, щеше да е само демонстрация, без никой на борда. В бъдеще обаче са планирани все по-сложни мисии – астронавтите ще могат да живеят на Луната седмици наред.

Отлагането на полета разочарова стотици хиляди зрители, които се бяха събрали на местните плажове и пътеки, за да видят как най-мощната ракета от 50 години лети към небето.

Artemis

Но администраторът на НАСА Бил Нелсън, някогашен астронавт, каза, че превантивния подход е правилният.

„Няма да стартираме, докато не дойде правилният момент“, подчерта той. „И мисля, че просто е видимо, че това е много сложна машина, много сложна система. И всички тези неща трябва да работят. И не искате да запалите свещта, докато не е готова за работа.“

Следващ опит

НАСА има възможност да опита отново в петък, ако проблемът с двигателя бъде решен. Притеснителното е, че този конкретен агрегат също се задейства по време на скорошна демонстрация за обратно броене. Ако контролиращите проекта върнат ракетата в монтажната сграда на космическия център Кенеди, за да сменят двигателя, това ще забави полета с няколко седмици.

НАСА също трябва да се съобразява с времето. Условията във Флорида са много динамични по това време на годината. Над космодрума често преминават електрически бури.

Space Launch System ще изтегли 39,1 меганютона (8,8 милиона паунда) тяга. Това е близо 15% повече от ракетите Saturn V, които изпратиха астронавтите на Apollo на път към Луната през 60-те и 70-те години на миналия век.

Казано по друг начин, двигателите на Space Launch System могат да задвижват еквивалента на почти 60 свръхзвукови самолета Конкорд при излитане.

„Тази ракета ще бъде по-голяма, по-шумна и по-впечатляваща от всички, които сте виждали преди“, каза Лорна Кена, вицепрезидент на Jacobs Space Operations Group, основен изпълнител на Kennedy.

„Няма подобно „усещане“ за звук – не просто да го чуеш, но и да почувстваш как те залива.“

Главната цел на мисията Artemis

Главната цел на мисията е точно в нейния край. Инженерите са най-загрижени да видят, че топлинният щит на совалката Орион ще се справи с екстремните температури, които ще срещне при повторното си влизане в земната атмосфера. Орион ще приближава много бързо – с 38 000 км/ч (24 000 мили в час), или 32 пъти скоростта на звука.

„Дори подсиленият въглерод-въглерод, който защитаваше совалката, беше добър само за около 3000 градуса по Фаренхайт (1600C)“, каза Майк Хоус, програмен мениджър на Oрион в аерокосмическия производител Lockheed Martin.

Този полет ще бъде изключителен момент не само за НАСА, но и за Европейската космическа агенция. В момента се планират мисии до проект Artemis IX. На Artemis се гледа и като на изпитателен полигон за отвеждане на хора до Марс.

„Графикът за това беше определен от президента Обама. Той каза 2033 г.“, припомни администраторът на НАСА Бил Нелсън.

„Всяка следваща администрация е подкрепяла програмата и реалистичната времева рамка, за която сега съм информиран, е края на 2030 г., може би 2040 г.“

Ако темата ви харесва, заповядайте да я коментираме в нашата Facebook група „Технологичното общество на България„.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.