GitHub

Microsoft придоби GitHub за 7,5 милиарда долара

След една седмица спекулации, Microsoft най-сетне потвърди, че придобива GitHub. Това е най-голямата онлайн услуга за съхранение на Git хранилища и централна точка за съвместна работа на милиони разработчици и проекти. Цената на сделката е 7,5 милиарда долара.

Бившият главен изпълнителен директор на Xamarin, Нат Фридман (и сега корпоративен вицепрезидент на Microsoft), ще бъде главен изпълнителен директор на GitHub. Основателят на GitHub и бивш главен изпълнителен директор Крис Уанстрат ще работи в Microsoft по стратегически софтуерни инициативи.

Очаквания

Фактът, че Microsoft посочва нов главен изпълнителен директор на GitHub, е ясен знак, че подходът на компанията към интегрирането на GitHub ще бъде подобен на това с LinkedIn. „GitHub ще запази първоначалния си характер и ще работи независимо, за да осигури отворена платформа за всички разработчици във всички индустрии“, каза говорител на Microsoft.

GitHub съобщи, че от март 2018 г. в своята общност има 28 милиона разработчици и 85 милиона кодови хранилища. Това го прави най-големият източник на изходен код в световен мащаб. Но въпреки популярността си, GitHub никога не е реализирал голяма печалба.

Основният източник на приходи на GitHub днес са платените услуги, които позволяват частни хранилища и редица други функции, от които се нуждаят предприятията. Ценообразуването варира от 7 до 21 долара на потребител за месец.

Макар че много големи предприятия използват GitHub като услуга за споделяне на кодове, компанията има доста конкуренция. Това става основно в лицето на продукти като GitLab и Bitbucket на Atlassian, както и широка гама от други корпоративни инструменти за хостинг на кодове.

Microsoft отдавна работи с Git и го използва в настоящия си продукт на Visual Studio Team Services. И все пак много разработчици ще следят какво ще прави компанията с GitHub след придобиването. Това е така, защото в тази кохорта има много сериозно недоверие към Microsoft.

Същевременно си струва да припомним, че Microsoft вече е член на Linux Foundation. И освен това, редовно подкрепя редица проекти с отворен код.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.