Facebook въвежда авторски права върху изображенията

Facebook въвежда авторски права върху изображенията

Facebook ще позволи на хората да осъществяват по-голям контрол върху изображенията, които притежават. Актуализация на платформата за управление на авторски права ще им позволи да претендират за собственост върху изображения. Те ще могат да модерират къде изображенията им да се показват в платформата на Facebook и Instagram. Целта е тази функция да сработи и за правата върху музика и видео. Компанията не поясни кога ще включи последните функции.

Теоретично това може да означава, че ако National Geographic качи своите снимки във Facebook’s Rights Manager, след това може да следи къде се показват. Оттам нататък NG може да поиска свалянето им, което ще премахне изцяло публикацията, която е нарушила авторските им права. Друга опция е NG да използва териториален блок. Това означава, че публикацията остава активна, но не се вижда в територии, където се прилагат авторските права на компанията.

При спор за права печели първият по време

За да докаже своите авторски права, притежателят на правата върху изображение качва CSV файл в Мениджъра на правата на Facebook. Файлът съдържа всички метаданни на изображението. В мениджъра авторът посочва къде ще се прилага авторско право и може ли да не важи за определени територии. След като мениджърът потвърди, че метаданните и изображението съвпадат, той обработва даденото изображение и започва наблюдение на местата, на които се показва. Ако друг човек се опита да претендира за собственост върху същото изображение, Facebook ще я предостави на този, който е подал пръв заявлението. Ако някой иска да обжалва това решение, може да използва формулярите за отчитане на IP на Facebook.

Бъдещият Instagram – място за оригинални изображения

Тази актуализация може да повлияе на начина, по който Instagram работи в момента. Акаунтите често споделят едно и също изображение и само маркират предполагаемия притежател на права като кредит. След промените тези притежатели на авторски права ще могат да свалят поста моментално. Вероятно инфлуенсърите ще трябва да инвестират в собствена фотография или създаване на изображения, за да избегнат свалянето на публикациите си. Instagram иска платформата им да се превърне в място за споделяне на оригинални изображения.

Авторското право върху Instagram е проблем от години и наскоро компанията заяви, че уебсайтовете се нуждаят от разрешение на фотографи за своите публикации. В миналото папараци са съдили знаменитости, че са качили и техните снимки в собствените си акаунти. По принцип авторското право става доста объркано, особено в Instagram, а Мениджърът на правата може да рационализира нещата, като същевременно трансформира платформата.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg