зарядна станция за водород

До две години ще бъде изградена първата зарядна станция за водород у нас

До две години трябва да има поне една функционираща зарядна станция за водород и една да бъде в процес на изграждане. Това обяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов. Той участва в откриването на работна среща за въвеждането на горивните клетки и водорода. Попов уточни, че дейностите по изграждането на първата водородна станция на пристанище Бургас са в начален етап.

В дългосрочен план се обсъждат още няколко локации за изграждане на зарядна инфраструктура в София, Стара Загора и Русе. Заместник-министър Ангел Попов заяви, че по този начин на територията на страната ще бъде осигурена необходимата инфраструктура. Разстоянието между станциите ще бъде около 200 км.

„Нашата цел е да преминем от научно-изследователската дейност към реалното внедряване на водорода в ежедневието и икономиката“, каза още той.

Бъдеще

Заключителната работна среща на тема: „Горивни клетки и водород: Идентифициране на законодателната и административна рамка за въвеждането им, на бариерите и подходите за тяхното отстраняване“ се организира от екипа на проекта „HyLAW” и Българската академия на науките. Инициативата се осъществява с подкрепата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на образованието и науката и Столична община.

Проектът обединява 23 партньори. Сред тях са Австрия, Белгия, България, Дания, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Норвегия, Полша, Румъния, Испания, Швеция, Португалия, Холандия и Великобритания. Той се координира от Hydrogen Europe.

зарядна станция за водород

Основна задача на проекта е да съдейства за отстраняването на правните бариери при въвеждането на горивни клетки и водород. При това в различни ниши на приложение. Той има за цел да стимулира пазарното навлизане на технологиите за водород и горивни клетки, като предоставя на създателите на съответния пазар ясна визия за наличните регламенти.

Не спирайте да четете Technology.bg ежедневно, за да научавате всичко най-ново от света на информационните технологии. Последвайте ни и във Facebook – ние сме Технологичното общество на България!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.