Малки трикове за търсене в Google

Търсачката Гугъл (Google) съществува от 1996 година и дава възможност за свободен достъп до всякакъв вид информация.

Всеки смята, че знае как да използва Google по най-правилния и ефективен начин, но в 90% от случаите не намира оптималните данни, без да си дава сметка за това. Сега много хора ще заявят: „ Я не ме учи как да използвам компютър или Google, аз си знам!“. А дали?

В тази статия ще Ви покажем някои трикове, свързани с търсенето на данни в Google и как най-ефективно да синтезираме предоставената информация.

На първо четене, нека започнем със самия изказ. Ако например напишем в Google „химикалка“, ще получим N-брой страници с резултати – от рекламни сайтове, онлайн магазини с платена реклама, през информационни сайтове до смешни картинки и клипчета.

Ако променим обаче нашето търсене и напишем „Химикалка Паркър“, информацията, предоставена от Google, ще има съвсем различен вид. Тя ще е сравнително по-малко като обем, като в първите няколко страници ще бъде насочена точно към химикалка на фирма „Паркър“ и т.н.

С този пример исках да покажа как при правилно зададен елементарен критерий – а именно няколко ключови думи, информацията, която получаваме, се различава коренно и ни помага да открием това, което търсим, много по-лесно.

Сега продължаваме с няколко трика как да получим още по-синтезирана, ясна и коректна информация от Google:

Кавички

Ако търсим нещо специфично, можем да използваме кавички. Те ограничават Google да търси точно тези думи, подредени по точно този начин. Ако няма кавички, Гугъл ще извади резултати за всяка една дума поотделно. Пробвахме с гореспоменатия пример, ако си спомняте.

Звездичка (*)

Този знак прави чудеса относно търсенето на информация при всяка една search engine. Звездичката позволява да се запълни „дупка“ във вашето търсене.

Пример:
Да потърсим „Бяла спретната * с две липи отпред“ – Google моментално ще извади стихотворението на Ран Босилек. За нас изглежда странно или нелогично, но за Google символът * означава, че на даденото място съществува дума или думи.

Думичката или/OR (на английски)

„Или/OR“ ни предоставя възможността да търсим по няколко думи или фрази наведнъж. Също така тук може да се добавят и кавичките, за да се търси специфична фраза или набор от фрази. Например:

Изображение за търсене в гугъл с думичката "или"

Използвайте „:“

Изключително полезно. Двоеточието е изключително важно и помага в много отношения при търсенето на специфична информация. Тук ще ви покажа няколко начина за търсене с негова помощ:

 •  site:website – показва информация само от зададения сайт;
 •  link:website – показва информация, свързана с дадения уеб сайт;
 •  related:website – показва информация, сродна на тази в дадения уеб сайт;
 •  define:дума – дава дефиниция и линкове към речници (работи само на английски, за жалост);
 •  file type: формат, който е необходим – извежда информация в искания формат.
  Изображение за търсене по тип на файл в гугъл

Диапазон от числа

Този метод е предпочитан от хора, които работят постоянно с числа. Синтаксисът представлява: ..число

Пример:

световен шампион по бокс 2010.. 2015 – по този начин Google ще ни предостави информация кой е спечелил титлата по бокс за 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 и 2015 година.

Превръщане (convert) на мерни единици и валута

С Google бързо и удобно можете да прехвърляте всички видове мерни единици.

Пример:
miles to km – това търсене ще покаже, че еди-колко-си мили, са равни на еди-колко-си километра.

Пример 2:
US to BGN ще изведе, че еди-колко си долара са равни на еди-колко си български лева.

Допълнителни трикове с Google:

 •  Weather *Пощенски код* – Показва времето в дадения район.
 •  Математика – Google не само може да решава уравнения вместо вас, но може да извежда математически формули, както и да прави диаграми и графики. Естествено – при правилно зададени координати.
 •  Time *място* – Показва точен час в дадено населено място.  Критерият „място“ може да бъде зададен на български или на английски.
 •  Проследяване на пратка – Можете да въведете номера на пратката си от Fedex, UPS, DHL и да проследите къде се намира тя в дадения момент, вместо да се ровите по техните сайтове. С екипа не сме пробвали дали работи и с Български пощи 🙂

Не на последно място, погледнете и https://lmgtfy.com/. Това е шегаджийски, но и удобен уеб сайт, който показва как точно да търсим дадено нещо в интернет.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Лора Калчева