сливане на две галактики

Вълнуващо: НАСА показа сливане на две галактики

В съзвездието Херкулес, отдалечено на 230 млн. светлинни години от нас, приключва ожесточена битка. И то не каква да е, а сблъсък на галактики, привлечени от гравитациите си. Вълнуващо, снимка от телескопа „Хъбъл“ показва именно тoва сливане на две галактики.

галактики
Image: (Adamo et al., NASA/ESA)

Когато през 1784 г.  астрономът Уилям Хершел открива това явление, той смята, че това е само една голяма галактика с необичайно кръгла форма. Днес се знае, че  NGC 6052 всъщност са две индивидуални галактики (NGC 6052A и NGC 6052B) в късен етап на сливане. Звездите във всяка една от тях ще бъдат отклонени от орбитите си и ще поемат по нов маршрут.

Това може да звучи като голямо бедствие, но тъй като галактиките са предимно празно пространство, действителните сблъсъци между звездите са малко.

„Тъй като звездите произвеждат светлината, която виждаме, сега „галактиката“ има хаотична форма“, обяснява Европейската космическа агенция. „В крайна сметка, тази нова галактика ще се установи в стабилна форма, която може да не прилича на нито една от двете галактики.“

Нашата галактика Млечен път я очаква същата съдба – сливане със съседната Андромеда. Това обаче ще се случи след минимум 4 милиарда години.

И още нещо за галактиките…

Галактиките са пространствени системи, съставени от прах, газ и безброй звезди. В началото на XX-ти век се е считало, че Млечният път е единствената галактика във Вселената. С напредването на науката обаче и развитието на технологиите и инструментите за наблюдение се откриват все повече и повече галактики.

Броят им е неизвестен – само наблюдаваната Вселена може да съдържа над 100 милиарда. Някои от тези далечни системи са подобни на нашата галактика Млечен път, докато други са доста различни.

Галактиките с по-малко от един милиард звезди се считат за „малки галактики“. В нашата собствена галактика Слънцето е само една от около 100 милиарда звезди.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Яна Гарабитова