Начало / Технологии / Наука / NASA намери три планети, годни за живот
nasa nameri 3 godni za jivot planeti

NASA намери три планети, годни за живот

Преди броени минути завърши силно очакваната конференция на NASA. По време на конференцията те обявиха наличието на 7 екзопланети, които са с условия, подобни на земните. На 3 от тях е възможно наличието на вода. Всички планети се намират в звездната система TRAPPIST 1.

Това откритие показва, че намирането на втора „Земя“ вече е просто въпрос на време.

TRAPPIST 1 звездна система

Тази звездна система е засечена през 2016-а година от учени в Чили, но чак наскоро звездният телескоп Spitzer успя да я разгледа по-подробно. Това, което той откри, е, че звездата в тази система е „ултра студено джудже“ – тип звезда, която е много по-малка от Слънцето и свети много силно в инфрачервения спектър. Такъв тип звезди са доста по-често срещани в Космоса отколкото звезди като нашето Слънце.

Планетите в тази система са много близо една до друга и същевременно са много по-близо до своето слънце отколкото Земята. Поради близостта им, техните гравитационни полета си влияят и повечето планети са винаги обърнати само от едната си страна към звездата, точно както Луната гледа към Земята. Това означава, че там, както и на Луната, винаги има една част от планетата, където винаги е ден, и друга – винаги нощ.

planetite v TRAPPIST 1 zvezdnata sistema

Заради близостта им, намирайки се на повърхността на една планета, ще можете да виждате останалите така, както виждате Луната от Земята.

Планети в „обитаемата зона“

От всички планети в системата 7 са в обитаемата зона, а 3 от тях са близки по размер до този на Земята. Именно тези 3 планети представляват най-голям интерес за учените, тъй като се намират на съпоставимо разстояние с това между нашите Земя и Слънце.

TRAPPIST 1E – тази планета e голяма почти колкото Земята и получава почти толкова светлина от слънцето си. Също така температурата на планетата е подобна на земната.

TRAPPIST 1F – тази планета е също с размер, много близък до земния. Тъй като е малко по-отдалечена от слънцето, получава светлина, колкото получава и Марс. Въпреки това учените имат големи надежди за наличието на вода на планетата.

TRAPPIST 1G – тази планета е около 13% по-голяма от нашата и получава светлина почти колкото Марс.

Самите планети се намират на около 39 светлинни години от Земята. Един от малкото други факти, които знаем за тях, е,  че техните атмосфери не са богати на водород и хелий. Именно това дава надежда да имат атмосфера, близка до земната.

Бъдещето на звездните изследвания

За момента не знаем много повече, но откритието на толкова много екзопланети, които могат да поддържат живот, близък до земния, дава надежди на учените за бъдещето. Подготвя се проучването на още 1000 ултра студени джуджета, подобни на звездата от системата TRAPPIST 1, с надеждата да намерим още годни за човешки живот планети.

Очаква се в скоро време в Космоса да бъде изнесен и телескопът „Джеймс Уеб„. С негова помощ ще може да се наблюдават атмосферите на подобни планети за наличието на газове, било то вредни за хората, или такива, породени от наличието на живи организми.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Виктор Янков

Виктор Янков е изестен като Lopi и пише неща в интернедите вече повече от 10 години. Подвизава се като маркетинг/копирайтер в Ancient Media, а когато не работи кара колело / сноуборд, гейми и гледа сериали и кино.