Pinhead

Pinhead

Кой не знае Pinhead? Кой не е чувал за него?

Време е за ежеседмичната ни поредица „Хорър икони“, част от рубриката „Герои“. Pinhead е рожба на болното съзнание на гениалния Клайв Баркър и първата му поява е в дебютния “Hellraiser” през 1987-ма година. Той е част от група създания от Ада, чиято единствена цел е да донесат желаното удоволствие на “щастливеца”, който е успял да разгадае малката пъзел кутия на ЛеМършон. Те са носители на върховното удоволствие, което върви ръка за ръка с най-великата болка във Вселената. Отворите ли кутията, връщане назад няма.

Първоначалният филм е базиран на новелата “Hellbound Heart” на Баркър. Интересното в случая е, че в нея подобен персонаж се споменава много за кратко. И все пак “Hellraiser” е рожба на автора във всяко едно отношение – той е както режисьор, така и сценарист на лентата. Именно неговото въображение създава, специално за големия екран, един от най-емблематичните образи сред кино злодеите (или по-скоро разширява образ, за когото може би е имал друга идея). Уникалното в образа на Pinhead, откъдето идва и името му, са множеството пирони, “украсяващи” главата и лицето му през равни разстояния от около сантиметър-два. Ако трябва да посочим по-специфичен инструмент за нараняване на жертвите, то това биха били дългите метални вериги, с остри куки в края, които се забиват дълбоко в кожата, без да подбират мястото.

Поредицата, след първите две части, се фокусира изцяло върху образа на Pinhead, затова и някаква по-конкретна история е много трудно да се посочи. Всеки филм, малко или много, разглежда отделни хора, които по един или друг начин са попаднали на кутията, направили са грешката да разгадаят ребуса и в последствие трябва да се спасяват от последващите кошмари. След оригиналния, “Hellraiser” има още осем продължения, последното от 2011-та година. За съжаление обаче, последните 2-3 филма по никакъв начин не мога да се сравнят със своите предшественици, а финалното недоразумение на кинематографичното изкуство, наречено със звучното име “Revelations”, дори не трябва да заслужава правото да съществува. Въпросният опит за изкарване на допълнителни пари от името е и първият филм, в който героят на Pinhead не се играе от Дъг Брадли. Това винаги ще бъде актьорът, с който този образ ще бъде свързван, с неговата харизматична визия и уникален тембър на гласа.

Бъдещето на Pinhead

Самият Баркър се е наел със задачата да подготви сценарий за римейк, а Pinhead да се върне в ръцете на своя справедлив първообраз – Брадли. За съжаление информацията по този въпрос е повече от оскъдна и нищо не се чува.

Очаква се нова част от поредицата – отново без Дъг Брадли в кожения костюм. Лично аз ще си спестя коментар все още и мога само да се моля да не бъде тотален провал. Поне да не задмине “Revelations” по глупост.

Едва ли е нужно да споменавам, че Pinhead е персонаж, който няма да умре… или поне не в скоро време. Както и повечето от тези злодеи, той е една неспирна машина за пари. Най-доходоносният метод са комиксите. Вселената на „Hellraiser“ се е разширявала, разклонявала и представяла по толкова различни начини, че едва ли някой е чел абсолютно всичко. Самият Баркър дори има комиксова версия, в която продължава да развива своята гледна точка и до ден днешен.

Последно, преди две години се появи роман, в който авторът сблъсква своя иконичен персонаж с още един популярен свой герой – детектива Хари Д’Амур. Няма да спойлвам прекалено много, само ще кажа, че книгата си заслужава, а има голяма възможност да се появи и на българския пазар в скоро време.
За финал ще Ви оставя с някои от най-добрите реплики на Pinhead:

Следващата седмица очаквайте среща с обичания от мнозина психопат и заклет почитател на крехкото човешко месо – Ханибъл Лектър.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Димитър Копарански

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown. So... fear me since you don't know me!