WiFi4EU

Утре започва кандидатстването за безплатен безжичен интернет по инициативата WiFi4EU

Точно в 14 ч. часа българско време на 15 май започва онлайн кандидатстването за финансиране на проекти по инициативата на Европейската комисия за безплатен безжичен интернет на обществени места WiFi4EU. Очаква се 222 български общини, което е 84% от общия брой, да участват в първия конкурс по инициативата.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията съобщи, че е във всекидневна връзка с представителите на местните власти за уточняване на процедурите по кандидатстване. В резултат, документите на много общини вече са качени в онлайн платформата и на 15 май само ще трябва да бъде натиснат съответният бутон за кандидатстване.

Това е от много голямо значение. Принципът, на който ще се отпуска финансиране, е „първи дошъл, първи обслужен“, уточнява ресорното ведомство.

Вече почти една година министерството провежда информационна кампания за популяризиране на възможността за безплатно финансиране на безжичен интернет на обществени места. Инициативата бе официално представена през март от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и комисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

До този момент над 17 270 общини от цяла Европа са се регистрирали в онлайн платформата. В рамките на първия конкурс ще бъдат финансирани около 1 000 общини.

Повече свързаност

По думите на Московски, страната ни има добра инфраструктура за широколентов достъп до интернет. Проблемът на родна почва е сериозният дисбаланс в достъпа до мрежата. Това се усеща особено между големите градове и по-малките населени места. Така ставаме свидетел на висока скорост на интернет, която обаче е съпроводена от ниско покритие в рамките на България.

Според последните статистически данни именно това е причината 32% от българските граждани да не използват интернет. Очакванията са именно този проект да повиши достъпа. По този начин все по-голяма част от населението на страната ще се чувства дигитално свързано. Министърът призова общините за повече активност, и то не само при регистрацията.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.