безплатен безжичен интернет

Тръгна иниациатива за безплатен безжичен интернет на обществените места в ЕС

Малките и големите градове вече ще имат равен достъп до мрежата, благодарение на инициативата за безплатен безжичен интернет на Европейската комисия WiFi4EU или „Интернет за всеки“. Тази кампания ще надгради политиките на европейската общност в сферата на дигиталните технологии, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Заедно с еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел той представи проекта за безплатен безжичен интернет на обществени места в Европейския съюз.

По думите на ресорния министър, страната ни има добра инфраструктура за широколентов достъп до интернет. Проблемът на родна почва е сериозният дисбаланс в достъпа до мрежата. Това се усеща особено между големите градове и по-малките населени места. Така ставаме свидетел на висока скорост на интернет, която обаче е съпроводена от ниско покритие в рамките на България.

Повече свързаност

Според последните статистически данни именно това е причината 32% от българските граждани да не използват интернет. Очакванията са именно този проект да повиши достъпа. По този начин все по-голяма част от населението на страната ще се чувства дигитално свързано. Московски призова общините за повече активност, и то не само при регистрацията, но и при кандидатстването за финансиране за осигуряване на безплатен безжичен интернет.

„За по-малко от една година от обявяване на инициативата, вече сме в етап на ефективно изпълнение“, посочи Мария Габриел. По думите й основната цел е за всички граждани да има интернет, затова инициативата е насочена към абсолютно всички общини.

Кандидатстването по проекта започва на 15 май в 13:00 часа. До този момент 7 502 общини от цяла Европа са се регистрирали в онлайн платформата. От тях 193 се намират в България. Предвидено е финансиране в размер на 120 милиона евро през следващите две години.

Очаква се в рамките на първия конкурс да бъдат финансирани 1 000 общини. Организаторите уточниха, че ако един проект не бъде одобрен на първия етап, той ще може да бъде подаден за финансиране на някой от следващите 4 конкурса.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.