Начало / Технологии / Уеб / Китай изгражда собствена алтернатива на Уикипедия
Китай изгражда собствена алтернатива на Уикипедия

Китай изгражда собствена алтернатива на Уикипедия

Китай разработва собствена онлайн версия на своята национална енциклопедия като алтернатива на Уикипедия

Както се съобщава в доклада на South China Morning Post, предстоящото трето издание на китайската енциклопедия ще включва 300 000 глави с по около 1000 думи. Когато бъде завършена през следващата година, тя ще бъде със същия размер като настоящата китайска версия на Уикипедия.

„Новата енциклопедия на Китай не е просто книга, а по-скоро Великата китайска стена на културата. Нашата цел не е да наваксваме, а да превземаме“, заяви по време на събитие миналия месец Янг Музи, главен редактор на проекта и председател на Асоциацията за разпространение на книги и периодични издания в Китай.

Понастоящем Уикипедия е достъпна в Китай, където много сайтове и медии са силно цензурирани. Главно на цензура са подложени блогове, посветени на политически теми. Такъв е случаят със сайта на Далай Лама и на китайския президент Син Джипинг.

Над 20 000 автори пишат китайската алтернатива на Уикипедия

В своята реч пред Китайската академия на науките през април Янг заяви, че новата китайска енциклопедия има за цел да „поведе и напътства обществеността и обществото“, информира сутрешният вестник „Южен Китай“. Повече от 20 000 автори от университети и изследователски институти работят за съставянето на енциклопедията, която служителите описват като електронната книга за „всичко“. Миналата година китайски вестници разпространиха част от изявление на Янг, което гласи: „нашата цел не е да наваксаме, а да надминем“ Уикипедия с новата китайска енциклопедия.

Други държави се стремят да цензурират Уикипедия или да разработят собствени, одобрени от правителствата, версии на сайта. Властите в Турция блокираха достъпа до него миналата седмица, защото сайтът не отговори на исканията на турското правителство да премахне съдържание, писано от хора, обвинени в „подкрепа на тероризма“. През 2014 година Русия обяви плановете си да създаде алтернативна версия на Уикипедия, което да предостави това, което длъжностните лица описват като по-подробна и надеждна информация за страната.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Завършил съм право семестриално . Имам година и половина стаж като редови и разследващ журналист. От година се занимавам с технологични новини, а от няколко месеца - с дърводелство.