Китай изгражда собствена алтернатива на Уикипедия

Китай изгражда собствена алтернатива на Уикипедия

Китай разработва собствена онлайн версия на своята национална енциклопедия като алтернатива на Уикипедия

Както се съобщава в доклада на South China Morning Post, предстоящото трето издание на китайската енциклопедия ще включва 300 000 глави с по около 1000 думи. Когато бъде завършена през следващата година, тя ще бъде със същия размер като настоящата китайска версия на Уикипедия.

„Новата енциклопедия на Китай не е просто книга, а по-скоро Великата китайска стена на културата. Нашата цел не е да наваксваме, а да превземаме“, заяви по време на събитие миналия месец Янг Музи, главен редактор на проекта и председател на Асоциацията за разпространение на книги и периодични издания в Китай.

Понастоящем Уикипедия е достъпна в Китай, където много сайтове и медии са силно цензурирани. Главно на цензура са подложени блогове, посветени на политически теми. Такъв е случаят със сайта на Далай Лама и на китайския президент Син Джипинг.

Над 20 000 автори пишат китайската алтернатива на Уикипедия

В своята реч пред Китайската академия на науките през април Янг заяви, че новата китайска енциклопедия има за цел да „поведе и напътства обществеността и обществото“, информира сутрешният вестник „Южен Китай“. Повече от 20 000 автори от университети и изследователски институти работят за съставянето на енциклопедията, която служителите описват като електронната книга за „всичко“. Миналата година китайски вестници разпространиха част от изявление на Янг, което гласи: „нашата цел не е да наваксаме, а да надминем“ Уикипедия с новата китайска енциклопедия.

Други държави се стремят да цензурират Уикипедия или да разработят собствени, одобрени от правителствата, версии на сайта. Властите в Турция блокираха достъпа до него миналата седмица, защото сайтът не отговори на исканията на турското правителство да премахне съдържание, писано от хора, обвинени в „подкрепа на тероризма“. През 2014 година Русия обяви плановете си да създаде алтернативна версия на Уикипедия, което да предостави това, което длъжностните лица описват като по-подробна и надеждна информация за страната.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg