Съкращението LED

LED – една особено популярна думичка в наши дни

Знаете ли, че…

Няма да сгрешим, че ако кажем, че живеем в LED ерата, що се отнася до осветлението, което използваме.

LED  е съкращение и означава Light Emitting Diode. Ние в България до скоро го наричахме простичко „светодиод“. С навлизането на западните термини и желанието ни като хора да звучим по „фенси“ започнахме да си кривим езика с „LED“.

LED e навсякъде. Това са малките светлинки в лаптопите и компютрите ни, в смартфоните и таблетите. У дома все по-често, вместо традиционната, но в наши дни технологично изчерпана и по-алчна за елетричество лампа с нажежаема жичка, използваме LED лампи. Дори в България, макар и все още да не е „смарт“, уличното осветление масово преминава към LED варианти, които са енергоспестяващи. Всеки един съвременен фенер разполага с LED диод. Няма млад техник, който да не се е забавлявал, палейки светодиод с батерия. Дори в Arduino първото упражнение е да накарате именно такова диодче да свети и мига.

LED е полупроводников диод, който се състои от P-N преход. При преминаване на електричество през него,  той излъчва светлина във видимия за човека спектър. Светодиодът разполага с един или няколко кристала, от които идва светлината. Те са разположени в корпус с леща, която формира светлинния поток.

Излъчването на светлината зависи от използвания полупроводников материал и от легиращите смеси. Прието е цветът на светлината да се означава в нанометри (nm), тъй като в такава мерна единица се измерва дължината на светлинната вълна, от която пък зависи излъчваният цвят.

Първото научно съобщение за изработен светодиод датира от 1907 година. За него докладва британския експериментатор Хенри Раунд от Маркони Лабс. Раунд пръв открива и описва електролуминесценцията, която той наблюдава, изучавайки преминаването на ток през двойка метал – силициев карбид (карборунд, SiC), и описва жълто, зелено и оранжево светене на катода.

До 1968 година цената на светодиодите е много висока – бройката се продава за около 200 долара (сега струват няколко стотинки). Макар компанията Monsanto в момента да се свързва с производство на ГМО семена и отрови за пръскане на растения против болести и вредители, по онова време именно тя първа започва да произвежда масово светодиоди, които излъчват във видимия диапазон и се използват при електронни индикатори. Компанията Hewlett Packard пък успява да използва тези светодиоди в своите първи масови джобни калкулатори.

Сините светодиоди са произведени за първи път от компанията RCA през 1972 година. Скоро след успеха на сините започва производство и на бели LED. Бялата светлина се получава, когато върху синия светодиод се наложи жълто фосфорно покритие.

В днешно време изборът на подходящи светодиоди е огромен, а ниската им цена допринася са мащабното им приложение навсякъде в ежедневието ни.

Свали като Wallpaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg