Преспав – Балкански синдром и объркани ценности

Северно-македонската ситуационна комедия Преспав може да се приеме за представителна телевизионна извадка на балканската и в частност българската действителност.

Показва фронталният сблъсък на балканския синдром и объркани ценности с европейските етични стойности, правила и начин на мислене.

Премиерата на сериала е 2016 г.:

  • Премиера: 31.10.2016
  • Държава: Северна Македония
  • Жанр: ситком 
  • Сезони: 4/94 епизода (31.10.2016-06.01.2020)
  • Режисьор: Игор Иванов Изи, Вардан Тоция и др.
  • Сценарист: Сашо Кокаланов, Елеонора Венинова, Деляна Манева, Алек Попов и др.
  • Главни актьори: Игор Ангелов, Васил Зафирчев, Игор Стойчевски, Владо Йовановски, Игор Джамбазов, Тиана Дапчевич, Йелена Йованова, Горан Стояновски, Дритон Веясели
  • Времетраене: 20 мин. 
  • IMDb: 8,8/10

Сюжетът на ситуационната комедия, която е огледало на балканския синдром и объркани ценности, се завърта около живота на трима братя – Миле, Коста и Тони. Техният  наследствен дом, по европрограма и със средства от Европейския съюз, е превърнат в семеен мотел. Къщата е разположена на бреговете на Преспанското езеро и действието се развива до самите Преспански води – част от заставката показва езерото.

Преспав – в ролите …

Най-възрастният брат, Миле (в ролята Владо Йовановски, а от средата на втори сезон Игор Джамбазов), който не участва в управлението на мотела, е най-характерният представител на балканския синдром. Той е първичен, супер консервативен и „милее“ единствено за македонското, включително за македонската ракия, собствено производство – единствената призната от него.

Коста (в ролята Игор Ангелов)  е вторият брат. Весел, безотговорен и безгрижен човек, постоянно привлечен от жените, въпреки че е женен за строгата германка Ула. Обект на въжделенията му най-вече е рецепционистката Йелена.

Тони (в ролята Игор Стойчевски) е най-малкият брат, който се е изучил се в Европа и се възхищава на западно-европейския манталитет и стил на живот; на подредеността и спазването на правилата. Винаги спретнат и елегантен, Тони е загрижен за коректното инвестиране на европейските финанси.

Останалите „образи“ членове на тази малка общност са споменатата вече Ула (любимката ми – в ролята Тияна Дапчевич), която от самото стъпване на македонска земя изпада в културен шок. Изненадана е неприятно от балканския манталитет и приетото за нормално погазване на правилата. Но въпреки голямата ѝ трудност да се адаптира в тази негостоприемна и неразбираема за нея среда, тя се справя и продължава да обича своя Коста.

Типичен представител на групата на безгрижно веселите и нехайни младежи е рецепционистката Йелена (в ролята Йелена Йованова). Йелена бива избрана за поста си от Коста с единствените признати от него препоръки – младост и сладникава хубост. Тя е постоянно „залепена“ за смартфона си, за да не изпусне и една публикация във фейсбук или качи своя снимка. Устата и често груба с шефовете си, Йелена се движи по детски безбрежно в живота.

Друг „легендарен образ“ сред участниците в Преспав е ексцентричният, кълнящ се в Буда хърватин Марио, (в ролята Васил Зафирчев). Шеф готвачът, който е с големи претенции и … нулеви способности. Той изобщо няма компетентност и правоспособност за кулинар, какво остава да е Майстор и единствено силно преувеличената му, изцяло „присвоена“ от интернет автобиография, му осигурява мястото на „шеф“ в мотела. От самото начало той привлича вниманието на Миле с това, че е хърватин и гей. В епизодите историята се развива в тази насока  интересно и който гледа ситкома, ще разбере.

Досадно-забавен е друг герой в ситуационната комедия – Наим (в ролята Адриан Азири) – албанският съдружник на братята. Вечно „ухилен“ и винаги готов за някоя далавера, Наим умее да се измъква от заплетени обстоятелства невредим и „наивно“ претендиращ, че изобщо не е знаел за тях.

В течение на епизодите се появява и Талат (в ролята Дритон Веясели) като втори рецепционист. Мюсюлманин от босненско село, той е емоционално неадекватен и вечно неразбрал, за което обвинява произхода си. Това му е и „аргументът“ за измъкване от трудни ситуации.

Не на последно място в галерията образи, представящи балканския синдром, е инспектор Томе (в ролята Горан Стояновски), който е олицетворение на корумпирания чиновник. Постоянно слухтящ за нередности, неговото старание е продиктувано не от професионални качества и коректност, а за да изнудва с цел лично облагодетелстване.

Изобщо, в ситкома са замесени различни, строго индидуални, но и типични герои, показващи балканския синдром и объркани ценности. Техните действия са винаги подчинени на  страстите им, продиктувани от ниско самочувстие и големи и безкрайни очаквания и изисквания към другите.

В тази комедийна „неразбория от балкански страсти“ участват и трима българи – писателят Алек Попов и сценаристката Деляна Манева като съсценаристи и актрисата Яна Маринова в ролята на български мениджър, който трябва да оправи „бъркотиите“ на клетите управители на мотела. В сериала Миле често ни споменава с недобро отношение, а Ула изказва реплика, относно участието ни в Евросъюза.

Преспав е телевизионният вариант на балканския и в частност на нашия български манталитет. Вярно, че на моменти хуморът издиша и невинаги ситуациите, в които попадат героите, са добре обмислени. Но ситкомът е забавен и огледало на балканския синдром и объркани ценности, които водят до необмислени действия, подчинени на личните желания, които водят  до объркани политики във всяка област. Поне можем, чрез сериала да видим своите „кривици“ и недоразумения, които създаваме и да проявим автохумор!

Ние от КиноЗона ви пожелаваме много забавни минути с обърканите и не по-малко комични герои на ситкома и много смях, чрез който да осмислим балканския синдром и объркани ценности. Приятно гледане!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Надежда Златева