Заглавна картинка на статията "Intel пуска Atom C3000 процесори за NAS, сървъри и автомобили"

Intel пуска Atom C3000 процесори за NAS, сървъри и автомобили

Тази седмица е доста интересна и натоварена откъм новини за процесори. От Intel пуснаха серията Atom C3000 предназначени за бюджетни сървъри, NAS и автомобили. C3000 предлага до 16 ядра с ниска консумация, интегрирана поддръжка на 10GbE мрежа и богат набор от комуникационни функции за периферия, включително технологията Quick Assist от Intel.

Какво ще ни даде серията Atom C3000?

Тези процесори са базирани на досегашната микроархитектура Goldmont. Различните модели ще предложат между 2 и 16 ядра със скорост до 2.2 GHz. Intel разработва тази серия специфично за NAS устройства и сървъри. Като такива те поддържат изцяло технологията за хардуерна виртуализация VT-d на Intel. Заедно с това ще можем да се възползваме от технологията за компресия и криптиране Quick Assist и поддръжка на памет до 64GB. Ограниченията са едноканална поддръжка на DDR4-1866 или DDR3L-1600 ECC.

От страна на поддръжка към периферия и други компоненти, имаме PCIe 3.0 x16 контролер (който може да превключва към x2, x4 и x8 скорости), до 16 SATAIII входа, четири 10GbE контролера и четири USB3.0 входа.

Къде ще ги видим?

Заради богатата си поддръжка на периферия, Atom C3000 се цели в широк спектър от устройства. Това включва бюджетни сървъри, NAS устройства (може да видите повече информация за тях тук), също в IoT устройства (Интернет на Нещата) и автономни превозни средства. Като пример можем да дадем PCIe 3.0 и това как може да свърже различни контролери, сензори и допълнителни процесори до чипа за подсилване на неговата мощност и добавяне на функции.

Intel ще предложат различни варианти на Atom C3000 чиповете с различна консумация, започваща от 8.5W. Чиповете ще могат да работят при по-широк спектър от температури за съхранение на данни, индустриални цели и автономни превозни средства. Като допълнение, от компанията изтъкнаха, че процесорите са „сертифицирани  за мобилност и безопасност„, но не дадоха повече детайли. Можем да предположим, че поддръжката на ECC памет, Quick Assist, виртуализация и други могат да се броят за отличителни белези за безопасност.

Засега от Intel дадоха детайли само за един чип от серията Atom C3000 и това е Atom C3338. Той предлага две ядра със скорости от 1.5GHz до 2.2GHz, 4MB кеш, десет PCIe 3.0 писти, десет SATAIII порта, четири гигабитови мрежови порта и други. Продуктът има консумация 9W, струва 27 щатски долара и би трябвало да стъпи на масовия пазар през следващите месеци.

Какви още разновидности ще видим на серията Atom C3000 предстои да разберем през идните месеци. Изглежда, че като много други компании и Intel обръща сериозен поглед към IoT бъдещето и ще участва в борбата за пазарен дял в хардуерната му част.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.