Заглавна картинка на статията "Samsung представя своя Exynos 9 чип преди Galaxy S8"

Samsung представя своя Exynos 9 чип преди Galaxy S8

Samsung вдигнаха завесите на новият си осем ядрен чип Exynos 9. Той включва в себе си модифициран процесор, гигабитов LTE модем и отделен чип за апликациите, отговорни за сигурността. Последното навежда на мисълта, че чипът е специално проектиран и създаден за бъдещият телефон Galaxy S8, който ще видим скоро.

Какво всъщност представлява Exynos 9?

Серията 8895 от генерацията на Exynos 9 е вече в масово производство. Корейската компания очаква чипът да бъде използван в смартфони, устройства за виртуална реалност и системи в автомобилната индустрия.

Това е първият чип от Samsung, използващ 10 нанометровата технология FinFET, която би трябвало да повиши производителността на процесора с до 27% и да намали консумацията на батерия с 40%.

Осем ядреният процесор комбинира в себе си четири модифицирани ядра от второ поколение с четири ARM Cortex-A53 ядра. Той използва технологията Samsung Coherent Interconnect (SCI) за разпределение на кеша. Според Samsung, това позволява използването на хетерогенна системна архитектура за по-бърза продуктивност на апликации като изкуствен интелект и самообучение.

От гледна точка на графичните способности, Exynos 8895 използва графичният чип ARM Mali-G71. Благодарение на своя многоформатен кодек (MFC) чипът има възможност да записва и възпроизвежда видео с максимална резолюция 4K UHD при 120 кадъра в секунда. Също така се поддържат последните кодеци, включително HEVC (H.265), H.264 и VP9.

Какви още новости ще видим?

Новият чип включва в себе си и отделен процесор за мобилни разплащания и апликации, свързани със сигурността. Това включва програми за разпознаване на пръстови отпечатъци и ирис на окото. Всичко това може да позволи разработването на програми за следене на движението на очите, разпознаване на обекти от камерата, както и тяхната локализация и следене. Това улеснява значително много разработката и интеграцията на програми за виртуална и смесена реалност.

Като комуникативни способности, чипът включва в себе си гигабитов LTE модем. Той е разработен с идеята да ползва повече от една мрежа едновременно. Това ще позволи поддръжка на 1Gb/s скорост на сваляне и 150mb/s скорост на качване. Новата технология (5CA) позволява използването на няколко връзки към мрежата едновременно за повишаване на скоростта.

От Samsung липсва информация дали новият процесор ще бъде използван в новите им топ телефони като Galaxy S8. Все пак, може да предположим, че това ще стане и някои от функциите му могат да подскажат какво може да очакваме от новите модели смартфони. Дали това ще стане, предстои да видим след време на световните изложения.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.