Начало / Новини / HTC Exodus ще бъде първия блокчейн телефон в света
HTC Exodus

HTC Exodus ще бъде първия блокчейн телефон в света

Производителят на смартфони HTC направи значителен скок в екосистемата на криптопроизводството и в по-широката индустрия с блокчейн. Тайванската фирма обяви HTC Exodus, който беше описан като „първият в света блокчейн телефон в света“.

Телефонът, работещ с Android, ще бъде специално пригоден да предоставя поддръжка за децентрализирани приложения (DApps) като CryptoKitties. Той ще осигури на потребителите достъп до универсален криптовалутен портфейл, който идва заедно с устройството. Телефонът ще бъде съвместим с множество протоколи.

Повече контрол за потребителя

Устройството ще бъде разработено под ръководството на Фил Чен, който помогна за създаването на Vive – виртуалната реалност на HTC. Чен ще ръководи всички крипто и блокчейн инициативи на компанията.

„Чрез Exodus, ние споделяме вълнението си да подкрепяме основните протоколи като Bitcoin, Lightning Networks, Ethereum, Dfinity и други“, пише той в блога си. „Бихме искали да подкрепим цялата екосистема на блокчейн и през следващите няколко месеца ще обявим още много вълнуващи партньорства. Заедно, ние искаме да изработим най-добрите възможности за блокчейн и децентрализирани приложения за крайните потребители.“

Освен това Чен обясни, че се надява Exodus да даде на крайния потребител възможността да „притежава собствените си данни“.

Той каза:

Искам да видя един свят, в който крайните потребители могат наистина да притежават своите данни (история на сърфиране, идентичност, активи, портфейли, имейли, съобщения и т.н.), без да е необходима централизирана власт за това. Има много работа пред нас в този аспект, но смятам, че тази наша разработка може да допринесе значително за този нов децентрализиран свят.

Тайванската компания все още не е разкрила цената на HTC Exodus. От там намекнаха обаче, че се обмисля приемането на плащания чрез криптовалути, след като стане достъпен за купуване.

Междувременно Sirin Labs – основан на базата на критповалути стартъп, обяви, че планира да пусне своя смартфон с блокчейн през октомври месец тази година. Той ще се казва Finney и ще се продава на цена около 1000 долара за устройство.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.