Finney – първият в света блокчейн смартфон

Швейцарско-израелската технологична компания Sirin Labs обяви вчера, че дъщерното дружество Fox Mobile на Foxconn Technology Group ще поеме дизайна и производството на първия в света блокчейн смартфон Finney. Споразумението включва FIH Mobile, които ще се погрижат за оригиналния дизайн и производство на телефона и Sirin Labs, водещи разработката на хардуера на портфейла за студено съхранение и операционната система SIRIN, базирана на Android.

През декември 2017 г. Sirin Labs събра 157.8 млн. долара за разработването на семейството на потребителските устройства FINNEY ™, което ще включва смартфон и компютър тип „всичко в едно“.

Sirin Labs е основана през 2014 г. и през 2016 г. пусна Solarin, високоефективен смартфон от висок клас, който чрез най-съвременната хардуерна и софтуерна защита осигурява 24-часова кибер безопасност, включително частна зона за криптирани обаждания и съобщения. Компанията използва технологията си, за да осигури по-лесно достъпно (и евтино) ниво на сигурност на притежателите на криптовалути и активи и да създаде сигурна и ефективна мрежа от децентрализирани приложения и услуги.

Какво включва?

Новият блокчейн смартфон Finney е с цена от приблизително 999 долара. В момента може да се направи предварителна поръчка с отстъпка от 10%, като очакваната доставка ще е през октомври 2018 г. Над 25 000 души вече са си поръчали смартфона. Устройството ще разполага с 5.2-инчов QHD дисплей, 256 GB вътрешна памет, 8 GB RAM, 16-мегапикселова камера и 12-мегапикселова широкоъгълна сателитна камера. 

Finney ще позволява на потребителите да съхраняват и използват цифрови валути, без да плащат транзакционни такси. Това означава, че не е нужно да носите USB памет с Вашия виртуален портфейл. Вместо това всичко ще се съхранява на телефона.

Компанията планира да продава устройството в 8 нови магазина, разположени на места с най-активните крипто общности, като Виетнам и Турция. Моше Хогег (CEO на Sirin Labs) се надява, че в крайна сметка ще се продава и чрез мобилните оператори. Целите на технологичната компания са да продаде от 100 000 до няколко милиона бройки само тази година.

Finney носи името на Хъл Фини, който е първият ползвател на биткойн мрежата. Той участва в разработването на първия биткойн портфейл. На 12 януари 2009 г. получава първия биткойн превод от Сатоши Накамото.

Новият блокчейн смартфон се стреми да интегрира всички видове токени. Това ще позволи на собствениците да пазаруват от сайтове като Overstock.com и Expedia, превръщайки парите в специализирани токени. Потребителите могат също така да активират Wi-Fi на телефона си по време на пътуването до работното място и да получат заплащане в токени от колеги, които търсят достъп до безжична мрежа.

Дали Sirin Labs ще може да превърне този продукт в блокбъстър, остава да видим. Някои от предишните начинания на Хогег не стигнаха далеч. Нещо повече, много хора все още не използват криптовалути или блокчейн. Само 8% от американците са инвестирали в цифрови символи, според Finder.com.

Пробиването на пазара на смартфони е трудно. Но Хогег е непоколебим.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.