Фейсбук пристрастяване

Фейсбук пристрастяване – мит или реалност?

Склонни ли сме към Фейсбук пристрастяване? Любопитството ни кара постоянно да проверяваме какво правят хората… или пък тези сладки малки котенца в мрежата.

Непрекъснатото желание постоянно да проверяваме за нови нотификации и да прекарваме часове наред онлайн, всъщност е началото на пристрастяването. Психолозите са установили, че повечето хора прекарват над 8 часа пред компютъра и/или телефона. Любопитен факт е, че наскоро Китай, Тайван и Корея обявиха „Интернет пристрастяването“ за болест.

Учени от Йейлския университет и от Калифорнийския университет, Сан Диего, са изследвали връзката между използването на Фейсбук и психическото здраве. За периода 2013 – 2015 г. в проучването са взели участие 5208 доброволци. Резултатите от проведените разговори и анкети сочат, че честото използване на социалните мрежи може да ни навреди. Хората, които постоянно проверяват профила си във Фейсбук, вероятно са по-тъжни и по-болни от тези, които го използват спорадично.

След анализиране на събраните данни, те са установили, че постоянното използване на Фейсбук е тясно свързано с „компрометираното социално, физическо и психическо здраве„. Също така са забелязали, че ако потребителите са актуализирали своите профили или харесват публикации повече от средното, има по-голяма вероятност да се появят проблеми с психическото здраве. Докладът е публикуван в Американския журнал за епидемиология под ръководството на Холи Шакия – Асистент по обществено здраве в Калифорнийския университет, Сан Диего,  и Никълъс Христакис от Йейл – Директор на Лабораторията за човешки науки в университета.

Как се стигна до този момент?

Всичко това се случва, след като наскоро „Гардиън“ получиха достъп до хиляди страници вътрешни документи на Фейсбук. В тях се разкриват правилата за модериране на съдържание в социалната мрежа. Повече от 4500 модератори от цял свят ги използват, за да преценяват дали дадено потребителско съдържание трябва да бъде премахнато или оставено. Фейсбук потвърди, че изтеклите документи са автентични, но част от тях вече са излезли от употреба.

Ако смятате, че може да сте обект на Фейсбук пристрастяване, то можете да опитате следните неща: не отваряйте Фейсбук за известно време, излезте с приятели, живейте живота си офлайн и ще усетите колко прекрасен може да бъде светът!

Също така очаквайте нашите подробни съвети за това как да диагностицираме дали страдаме от Фейсбук зависимост.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.