Android

Какво не е наред с Android?

Операционната система на Google Android се използва от над 2 милиарда устройства в цял свят. Но десетилетие по-късно тя все още е свързана с някои проблеми. Сигурността, поверителността и поддръжката на продукта са само някои от причините, поради които потребителите все по-често се насочват към iOS на Apple.

В любопитен материал на Business Insider Стив Ковач се опитва да обясни какво според него все още не е постигнато.

„Android е най-популярната операционна система за смартфони в света. Тя работи на над 80% от всички смартфони. Това са два милиарда души всеки месец. Но след повече от десетилетие системата все още има някои недостатъци”, пише той.

Фактите

Ето какво обяснява оттам нататък, започвайки със софтуерните актуализации. Производителите на телефони обикновено не поддържат телефона актуален с най-новата версия на Android от Google. Има много причини за това. Когато Google прави нова версия на Android, я изпраща на производителите на телефони, които я променят за собствените си устройства. След това предстоят много, много тестове. Докато актуализирането на софтуера най-накрая стигне до телефона ви, са минали месеци и Google вече разполага с нова версия на Android.

И около година по-късно производителите на телефони нямат стимул да продължават да придвижват актуализациите. Те вече са изостанали. В резултат, 94% от смартфоните използват стара версия на Android. Изключението са телефоните на Pixel, които получават актуализации, веднага щом бъдат пуснати. Въпреки многобройните обещания през годините, Google не прави кой знае какво, за да гарантира, че всички устройства получават своевременни актуализации.

Производителите на телефони с Android искат да добавят различни дизайни за потребителския интерфейс и да въвеждат свои собствени приложения за основни функции като сърфиране в мрежата, имейл и календар. Когато отворите своя съвсем нов телефон, се оказва, че имате два пъти повече приложения, отколкото имате нужда. Две имейл приложения, две календарни приложения, два уеб браузъра – това е объркващо преживяване за много хора.

Друг е въпросът и за техническата поддръжка. Какво правите, когато телефонът ви с Android се развали или имате проблем с него? Няма къде да отидете, освен да се свържете с вашия оператор. Android среща трудности и по отношение на сигурността, защото има толкова много различни версии, а производителите имат малко време да ги актуализират своевременно.

И накрая, личния живот. Телефоните с Android използват услуги, които може да проследяват  личните ви данни и да ги използват, за да насочват реклами към вас.

Стив Ковач обобщава:

„Но всичко това не означава, че Android е лош. Хората все още обичат тази операционна система и тя все още се откроява, когато става въпрос за известия и синхронизиране с вашите услуги от Google. Но след цяло десетилетие, тези проблеми трябваше да бъдат решени досега.“

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.