електрически и хибридни превозни средства

У нас вече са регистрирани 7 246 електрически и хибридни превозни средства

Официални данни показват, че за периода от септември 2018 г. до януари 2019 г. ръстът на регистрираните електрически и хибридни превозни средства в страната е достигнал 34%. Това заяви заместник-министър Лъчезар Борисов по време на Годишните награди на ИКЕМ “Кубратов меч” за принос в развитието на електрическата мобилност през 2018 г., които се провеждат за осма поредна година.

Статистика

Заместник-министър Борисов обяви, че към днешна дата общият брой на регистрираните електрически и хибридни превозни средства в страната от всички категории е 7246 бр. От тях леки автомобили изцяло електрически са 741 бр., а хибридните – 5 753 бр. Това е ръст от над 600% за последните 5 години.

„Ще използвам възможността накратко да спомена някои от по-важните инициативи, за които Министерството на икономиката има съществен принос в подкрепа на електрическата мобилност“, подчерта Борисов. По думите му през 2010 г. България е една от деветте държави в ЕС, които са подкрепили със Съвместна декларация приоритетното развитие на електрическата мобилност. И то още на етап приемане на първата европейска стратегия за развитие на чистите превозни средства.

Електромобил Toyota и Panasonic

Приоритети

Заместник-министър Борисов заяви, че един от основните приоритети на Министерството на икономиката е свързан с Иновационната стратегия за интелигентна специализация. В нея електрическата мобилност заема важно място в една от четирите приоритетни области за развитие икономиката на страната ни.

Икономическият зам.-министър връчи отличието в категория “Български продукт” на фирма “Син Карс Интернешънъл”. Тя е за разработката и официалното представяне през 2018 г. на първия български електрически автомобил SIN S1.

„Пожелавам успех на Син Карс Индърстри в реализацията на новия проект за мултифункционален и компактен градски електромобил “L City”, който очакваме в най-скоро време“, допълни Борисов.

Той заяви, че посланието на тази награда е доказателство, че България може и българските производители могат.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.