"Топ 100 технологични компании в България"

Връчиха наградите „Топ 100 технологични компании в България“

За поредна година ICT Media организира класацията „Топ 100 технологични компании в България“. Наградите на 21-вото поред издание бяха раздадени по време на бляскава церемония през изминалата седмица.

Отличниците

Лидер в класацията за „Информационни и комуникационни технологии“ се оказа PolyComp. Новото проучване сочи, че за миналата година дистрибуторът е генерирал 206,6 милиона лева оборот. С почти 890 милиона лева приходи за 2017 г. пък Vivacom е най-големият телекомуникационен оператор у нас.

Datecs, чиито продукти са познати в над 100 държави, е победител в сектор „Хардуер“. Общите приходи на компанията от продажби на хардуерни решения, предимно собствени разработки, е в размер на 156,4 млн. лева за 2017 г. Първенец в категория „Софтуер“ за 2017 г. е VMware България. Софтуерният разработчик генерира почти 88.9 млн. лева от дейността си през предходните 12 месеца.

HP Inc. Bulgaria пък оглави „Аутсорсинг на ИТ услуги“. Компанията има брутни приходи за 2017 г. в размер на 41 млн. лева. Отличник в сектор „Системна интеграция” за 2017 г. е доставчикът на специализирани решения и услуги в ИТ сектора Telelink. Статистиката показва общи приходи от тази дейност в размер на 70,1 млн. лева.
По време на церемонията бяха раздадени и три специални награди: на Clico Bulgaria за най-голям ръст на приходите през 2017 година, на Viasat Technology (ICOM) за най-висока рентабилност и на Upnetix за най-динамично развитие през последните 3 години – със средногодишен ръст от 31,2%.

Надпреварата

Тази година в класацията участваха общо 102 фирми. Общият им оборот само от ИТ продукти и услуги е почти 2 млрд. лева. Заедно с постъпленията от телекомуникационни продукти и услуги, общият обем на българският технологичен пазар за 2017 г. е почти 4,5 млрд. лева.
Изключително любопитен факт е, че българският ИТ износ на участниците в класацията е в размер на 423 млн. евро или над 0,8% от брутния вътрешен продукт на България.

Изборът на най-добрите в сектора се прави на базата на финансови критерии. Наградите бяха връчени от заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов. Той заяви, че насърчаването на бизнес инициативата и иновациите е основен приоритет на ресорното ведомство. По думите му, ИТ секторът в България се е оказал фактор за българската икономическа стабилност.

В заключение зам.-икономическият министър подчерта, че България е мястото, където младите, умните и успелите хора трябва да продължат реализацията си.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.