Return YouTube Dislike разширението

Dislike бутона в YouTube – как да си го върнем

Aко все още се питате как да си върнете Dislike бутона в YouTube, в тази статия ще ви споделим едно лесно решение.

Преди повече от месец от платформата взеха поляризиращото решение да премахнат броя на нехаресванията. Авторът на тази статия държи да отбележи, че смята решението за „идиотско“. Същата дума беше подхвърлена и при коментиране аргументите на YouTube за имплементацията.

Кратка предистория

Както всички над 2 млрд. потребители на платформата вече са разбрали, YouTube взеха решение да премахнат броя на нехаресванията под клиповете качени в платформата. Това не е първият път, в който YouTube взимат еднолично решение, уповавайки се на нарацията, че „помагат на малките канали“. В този ред на мисли, това далеч не е и първият път, в който потребителите реагират негативно на голяма промяна.

Накратко, бутона Dislike все още е „активен“, но броят на нехаресванията не е видим.

Премахването на Dislike бутона в YouTube

Премахване на dislike бутона в YouTube
Премахване на dislike бутона в YouTube

Историята е проста – от платформата решават твърдо да премахнат бутона. Причините, които изброяват, звучат сравнително смислени на пръв поглед:

 • превенция на концентрирани атаки към някои създатели на съдържание
 • равен шанс всеки автор да бъде чут, вместо заровен под планина от нехаресвания
 • други платформи дори нямат такъв бутон поначало

ОК, звучи разумно, нали? В крайна сметка, има достатъчно хейтъри, които биха дали dislike, само защото автора на клипа не говори на очаквания език или има акцент. Или, може би, защото говори по поляризираща тема с много раздвоени мнения.

Но нека помислим критично над казаното – само за момент, без да задълбаваме твърде много.

Кратък коментар

 • Превенция на координирани атаки – Не е невъзможно да си представим как някой хомофоб обикаля из LGBTQ-свързани канали и оставя нехаресвания на всеки клип, например. Но това по-скоро ми звучи като проблем на платформата, отколкото на системата, която би трябвало да даде възможност за преценка дали клипа си струва времето или не;
 • Равният шанс всеки да бъде чут – Това отново звучи като проблем на алгоритъма, отколкото на системата за харесвания. Може изобщо да се поспори дали dislike бутона в YouTube изобщо е свързан с този проблем;
 • Други платформи дори нямат такъв бутон – да, платформи като TikTok, Twitter, Instagram и т.н. нямат такава опция, НО са платформи за поднасяне на съдържание или дори социални медии. YouTube е собственост на Google и това се усеща и във функциите, които изпълнява. YouTube е повече търсачка, отколкото просто платформа за поднасяне на съдържание.

Проблемите

 • Уроци, упътвания, обяснителни видеа и подобн категории от клипове моментално стават по-малко полезни и по-трудни за навигиране. Ако търсите как да направите специфичен ефект в софтуер за обработка на видео, например, как ще разберете дали клипа ще ви бъде полезен, ако нямате онази първа линия на информация съдържаща броя на харесвания/нехаресвания?
 • За компания, която твърди, че иска да даде равен шанс всички да бъдат чути (непосилна задача), скриването на dislike бутона в YouTube прави точно обратното, лишавайки хората от още една възможност да изразят отношението си към даден клип.
 • Общността като цяло губи възможността за саморегулация, оставяйки „лошите“ създатели/клипове безнаказани. Дори алгоритъмът на YouTube да „реши“ да ви показва по-малко сродни клипове, това не решава проблема със загубеното време, т.е. една превантивна стъпка бива заместена с реактивна, което е очевидно понижаване във възможностите на платформата.
 • Излишно е да се намесва модерирането на съдържание в платформата – това е несвързан проблем, който очевидно е твърде комплексен, за да бъде решен с нещо като скриване на цифра. Ако YouTube искат да убедят някого, че решават проблеми с подобни действия, трябва да се замислим как изобщо платформата успява да се развива ако решенията им се свеждат до ограничаване на възможностите на продукта.
 • Съосновател на YouTube – Jawed Karim – промени описанието на първия клип в YouTube, изразявайки несъгласието си относно имплементирането на решение, засягащо създателите на съдържание в платформата, с което самите създатели не са съгласни. Карим не пропусна да отбележи и нуждата от „мъдростта на тълпата“, уповавайки се на идеята, че потребителите губят възможност да си помагат и да сигнализират по лесно видим начин, когато някой клип е подвеждащ или дори измамен.

Решения – поне временно

Dislike бутонът в YouTube не е скрит – само броя на нехаресванията. Начинът, по който това се осъществява, обаче, дава възможност за появата на няколко разширения за браузъри, които могат лесно да възвърнат самата цифра към видимо състояние. Проблемът тук е, че липсва лесно за имплементиране решение за апликацията, т.е. това е валидно само за уебсайта, а почти никой не гледа YouTube в браузъра на телефона си.

Все пак, ако решите да поемете по този път, това е линк към едно от разширенията: Return YouTube Dislike. Има версии за Firefox, Chrome, Edge, Opera и Brave към момента. В този линк можете да намерите и UserScript за неподдържани браузъри, както и jailbreak версия за iOS потребителите.

Защо казваме, че това е временно решение?

Буквално преди часове в piunikaweb обновиха статията си по темата с новината, че вече са започнали да валят сигнали, че разширенията не работят при някои потребители. Дали това е от самото разширение, от промяна от страна на YouTube, случайност или нещо друго – не можем да кажем в момента. Важното е, че има решение, но може би то не е постоянно.

А вие какво мислите за промяната? Вече мина месец от глобалното ѝ имплементиране – свикнахте ли, липсва ли ви, бихте ли смъкнали разширението?

Заповядайте в групата ни – Технологичното общество на България – и споделете какво мислите!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.